Русија

Преокрет у корист Русије на доњецком правцу: Војска напредује свакодневно

Извештаји са фронта потврђују да руске трупе значајно напредују у свим деловима фронта у ДНР, војска чека повратак на уставне границе Доњецке Народне Републике
Преокрет у корист Русије на доњецком правцу: Војска напредује свакодневно© Tanjug/AP Photo/Sergei Grits, file

На свим правцима у Доњецкој Народној Републици дошло је до преокрета у корист руских снага, то потврђују размере свакодневног напредовања трупа, рекао је за саветник шефа ДНР Игор Кимаковски.

"Много наше оружје је супериорније од непријатељског. Зато сам оптимиста и данас могу да кажем да је то прекретница у корист Русије на доњецком делу фронта. То се види у очима наших момака који већ чекају да се вратимо на уставне границе Доњецке Народне Републике", рекао је Кимаковски.

Своју изјаву поткрепио је извештајима са фронта али и информацијама које добија од свог сина који се на лази на првим линијама.

Како је раније објаснио, руске трупе остварују значајне напретке код Марјинке у Доњецкој Народној Републици, што им отвара оперативни простор у неколико праваца одједном.

Руске снаге притискају непријатеља на свим правцима, укључујући Угљедар, Красногоровку и околину Авдејевке, Артјомовска (Бахмут) и Часовог Јара, додао је Кимаковски.

Руска војска је у последње време постигла значајан успех на доњецком правцу. Конкретно, 23. марта је преузела контролу над селом Красноје, што је омогућило потискивање украјинских оружаних снага од Артјомовска и створило претњу за украјинску групу која се налази у области Крешчејевке. Заузимање села Красноје поједностављује и напредовање до Часовог Јара, важног града у овом делу фронта.

У самом Часовом Јару, како је објаснио саветник лидера ДНР Јан Гагин, непријатељ је изградио озбиљно утврђење, руске снаге су ушле у предграђе и пажљиво и постепено напредују, главни задатак је заштита људства.

Према речима Гагина, сви путеви снабдевања јединица Оружаних снага Украјине у Часовом Јару ће ускоро бити на нишану руске војске која ће моћи да наруши непријатељску логистику.

image