Русија

Поплаве у Русији: Вода почела да опада код Орска и Оренбурга, расте у Курганској области

Поплаве у Русији настављају се и данас, а вода реке у граду Оренбургу износи преко 11 метара
Поплаве у Русији: Вода почела да опада код Орска и Оренбурга, расте у Курганској области© Tanjug/AP Photo

Ниво воде у реци Урал код града Оренбурга почео је да се смањује први пут од како су ове године почеле поплаве, саопштила је данас влада Оренбуршке области.

У јутарњим часовима, како се наводи, вода је опала за пет центиметара тако да је висина воде сада 11 метара 82 центиметара.

Вода се спустила и у граду Орску у истој области, али овде за 51 центиметар. За последња 24 часа у том граду вода је изашла из 1.230 домова.

У Курганској овласти Русије ситуација је, пак, другачија. Вода се у реци Тобол у граду Кургану подигла за 54 центиметара током ноћи, тако да ниво воде сада износи пет метара.

Ако ниво воде достигне шест и више метара, доћи ће до поплава на десној обали Тобола и неких нижих делова леве обале реке. Превентивно је евакуисано око 7.100 људи, а према подацима од овог јутра у Курганској области за сада је потопљено 304 домова и 473 парцела. Уведено је ванредно стање. 

Проблема има и у Томској области Русије. У њој је већ потопљено 130 кућа, а ниво воде у реци Том код града Томска наставља да се повећава, преносе "РИА Новости". 

image