Русија

Урал наставља да расте: Поплавни талас креће се ка селу Илек у Оренбуршкој области

Ниво воде у реци Том, у Новокузњецку, порастао је на 530 центиметара, остао је метар до критичног водостаја
Урал наставља да расте: Поплавни талас креће се ка селу Илек у Оренбуршкој области© Tanjug/AP Photo

Ниво реке Урал у Оренбургу порастао је за 22 центиметра од 6 до 12 часова по московском времену и сада износи 1082 сантиметара, саопштио је кабинет градоначелника града на Телеграму.

Шеф руског Министарства за ванредне ситуације Александар Куренков, који је поново стигао у поплављени Оренбург, проверио је како напредују радови на додатном јачању бране која штити микроокруг Солнечни код реке Урал, где живи више од 5.000 људи. 

"Александар Куренков је заједно са гувернером Оренбуршке области Денисом Паслером и начелником Оренбурга Сергејем Салмином извршио инспекцију једног од градских округа и оценио напредак радова на изградњи заштитних објеката", наводи се.

Како се наглашава, поплавни талас се креће ка селу Илек у Оренбуршкој области. 

Министарство за ванредне ситуације је додало да се, према прогнози, врхунац поплава у граду очекује у блиској будућности.

"Све неопходне службе су укључене у потребном обиму. Запослени руског Министарства за ванредне ситуације настављају да прате ситуацију и држе строгу контролу над нивоом воде", напомиње се.

Градска управа је додала да се у Оренбургу евакуишу становници баштенских удружења и рекреативних центара који се налазе дуж реке Урал.

"Од 15 часова до 16.30 извршиће се инспекција свих рекреативних центара дуж реке, почевши од моста на Загородном", истиче се.

Напомиње се да је ниво воде у реци Том, у Новокузњецку, порастао на 530 центиметара и да је остао метар до критичног водостаја.

Наводи се да ниво реке Сакмара полако опада и да је у истом временском периоду изгубила један центиметар.

Сада је ниво Сакмаре код Татар Каргалија 808 центиметара са критичним нивоом од 870, додала је администрација.

image