Русија

ТАСС: Састанак шефова дипломатије Г7 о томе како искористити замрзнуту руску имовину

Замрзавање руске имовине би могао направити преседан који би негативно утицао на светски финансијски систем и атрактивност европске валуте
ТАСС: Састанак шефова дипломатије Г7 о томе како искористити замрзнуту руску имовинуwww.globallookpress.com © Nikolay Gyngazov/Global Look Press

Министри спољних послова земаља чланица Г7 који су се састали на италијанском острву Капри могли би да дају конкретне предлоге о коришћењу замрзнутих руских суверених фондова у обнови Украјине, рекао је за ТАСС извор у италијанској делегацији.

Извор руске агенције је рекао да је "могуће" да ће министри отићи корак даље од досадашњих изјава о намери да употребе руска средства, додавши да ће се то решити "касније". 

Питање употребе замрзнуте руске имовине суочава се са правним компликацијама, а постоје страхови да би то направило преседан који би негативно утицао на светски финансијски систем и атрактивност европске валуте.

Земље ЕУ су одобриле предлог Европске комисије да се приходи од реинвестирања замрзнутих руских средстава пребаце одвојене рачуне, али механизам експропријације тих средстава још није одобрен.

Према изворима, Европска комисија намерава да предложи да се на те приходе уведе европски порез од близу 100 одсто како би се та средства, под привидом опорезивања, пренела у буџет ЕУ, пише руска агенција.

image
VV inauguration
banner