Свет

Мишел: ЕУ се не плаши руских контрамера због плана за замрзнута средства

Не плашимо се Русије и зато доносимо одлуке да подржимо Украјину, да се супротставимо Русији и да је санкционишемо, рекао је председник Европског савета
Мишел: ЕУ се не плаши руских контрамера због плана за замрзнута средства© Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Европска унија не плаши се могућих руских контрамера у вези са плановима да се профит од замрзнутих руских средстава искористи за куповину оружја за Украјину, изјавио је председник Европског савета Шарл Мишел.

"Не плашимо се Русије и зато доносимо одлуке да подржимо Украјину, да се супротставимо Русији и да је санкционишемо", рекао је Мишел на заједничкој конференцији за новинаре са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен на крају самита Европског савета у Бриселу.

Он је додао да у ЕУ сматрају да је праведно да се ти приходи користе за помоћ Украјини јер је та земља, како је навео, "жртва агресије коју је покренула Русија".

Лидери ЕУ синоћ су саопштили да би ЕУ могла да искористи приходе од замрзнуте руске имовине за помоћ Украјини у року од неколико месеци у оквиру плана који укључује куповину оружја за Кијев.

Лидери 27 земаља чланица блока сагласили су се на састанку у Бриселу да наставе са радом на плану, који је ове недеље представила Европска комисија.

image
VV inauguration
banner