Лавров: Наводи да Русија прети Западу део су лукавог плана да се изнуди новац за рат у Украјини

Форсирање теме да се Русији нанесе стратешки пораз показује агонију и хистерију оних који то на Западу говоре, указао је министар спољних послова Русије у интервју за три радио станице – Спутњик, Комсомољска правда и Говори Москва

Форсирање теме да се Русији нанесе стратешки пораз показује агонију и хистерију оних који то на Западу говоре. Они схватају да се ствара нови светски поредак", рекао је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у интервјуу руским радио станицама "Спутњик", "Москва говори" и "Комсомољска правда". 

Најбитније поруке руског министра спољних послова пратите у нашем блогу испод. 

19. апр 2024 • 12:29

Сергеј Лавров је Маји Санду и свима онима који су попут ње, и који желе да своје земље приближе ЕУ, као и онима који желе да одвоје Јерменију (од Русије) пожелео да се пробуде и да се сете речи Жозепа Бореља и Владимира Зеленског, који су јавно и врло јасно обелоданили интересе Запада. 

Шеф европске дипломатије је раније изјавио да се они не боре за Украјину, већ за себе, и то против Русије, а то је потврдио и председник Зеленски, подсетио је Лавров. 

Ове године самит БРИКС-а ће укључивати чак 250 догађаја. Број чланова се удвостручио, а наш циљ је да све прође како треба, рекао је шеф руске дипломатије, коментаришући самит којим ове године председава Руска Федерација.

Тема алтернативних платних система биће једна од битнијих, додао је. 

Запад агресивно ради на томе да председница Молдавије Маја Санду приближи своју државу НАТО-у. 

Таква улога додељена је и председнику Зеленском. 

Када је потписан споразум да је Карабах део Азербејџана, није потписан документ којим би се обезбедила права Јермена. 

Сматрамо да смо још увек савезници са Јерменијом, али то није само у правном смислу регулисано, истакао је Лавров, говорећи о односима са Јерменијом. 

Чак је и јерменски премијер недавно поручио да, иако односи са Москвом тренутно нису најбољи, да су они јако важни и ми то ценимо, поручио је руски министар. 

Стога није тачно то што неки покушавају да представе као да Русија искоришћава Јерменију, закључио је Лавров, подсетивши на чињеницу да је Јерменија данас држава која има највише користи од Евроазијске економске уније. 

Жеља и циљ Израела је да скрене пажњу светске заједнице са онога што се дешава у Гази на Иран као нуклеарну претњу, навео је Лавров, и додао да је Русија је дипломатским каналима пренела Израелу да Иран не жели ескалацију.

"Иран нема нуклеарно оружје, то је саопштила Међународна агенција за нуклеарну енергију (ИАЕА)", указао је.

Шеф руске дипломатије је навео да је Иран био принуђен да одговори на кршење међународног права.

Русија још није добила позив за прославу годишњице искрцавања савезника у Нормандији, прокоментарисао је Лавров Макронове речи о позиву Русије на 80. годишњицу.

"Организатори свечаности раније су јавили да је такав позив упућен. Нагласили су да руски председник Владимир Путин није позван, већ је позвана Русија (нису прецизирали шта то значи)", навео је.

Разговори са Зеленским су бесмислени из више разлога, иако смо ми истакли да смо спремни да преговарамо, поновио је руски министар и додао: "То нису пусте речи".

Руско особље у амбасадама НАТО-а у Москви радило је на подршци антивладиним покретима.

Ако Запад престане да прича о плановима Русије за напад на НАТО, престаће и да плаши бираче.

Повећавање претње да ће Русија напасти део је лукавог плана да се изнуди новац од њихових парламената за наставак рата, оценио је Лавров.

"Европљани су ти који највише промовишу пумпање Украјине оружјем", нагласио је.

Кинески аутомобили би требало да помогну у јачању руске ауто-индустрије, а у СССР-у смо дуго живели без конкуренције, напоменуо је шеф руске дипломатије.

"Сада покушавамо да се повинујемо", казао је Лавров.

Кина има глобалну безбедносну иницијативу која одражава наше планове, оценио је Лавров.

"Евроазијска безбедност је од кључног значаја. Евроатлантски модел који представљају НАТО и ОЕБС се исцрпео у садашњим облицима", указао је.

Према његовим речима, када Кина предлаже своје пројекте, она није та које намеће и диктира услове, већ се одлуке доносе на основу равнотеже интереса.

Кина је другачија цивилизација са различитим принципима у својој сржи. Та земља је доживела колонијално угњетавање од Јапана, а оно што је највећа одлика кинеског народа је стрпљење.

Земље БРИКС-а подржавају и наглашавају потребу за наставком дијалога са Русијом.

Руска Федерација је потпуно уверена у потребу да се Специјална војна операција у Украјини настави, поручио је Лавров.

Русија располаже информацијама да се на територији Украјине налазе француски инструктори заједно са представницима других специјалних служби европских земаља, истакао је Лавров.

Морамо да вратимо линију са које непријатељи могу да нас ударе, а Харков игра важну улогу овде, указао је Лавров.

Украјина je, након што је од Запада добила ракете дугог домета, почела да их користи за нападе на цивилне објекте, Кримски мост, руске стратешке аеродроме, подсетио је Лавров.

"Руски председник је тада одлучио да линију са које украјинске снаге могу да нападају круцијалне инфраструктурне и цивилне објекте треба померити, тако да настављамо са нашим циљевима СВО", објаснио је.

Швајцарска се из неутралне земље претворила у отворено непријатељску, отворено се придруживши свим западним санкцијама и стога није погодна за Русију као платформа за преговоре, оценио је шеф руске дипломатије.

Став Кине о Украјини је да прво морамо разумети основне узроке кризе, напустити хладноратовски менталитет и јасно прихватити потребу да се тражи решење које ће обезбедити равнотежу безбедности.

Рекли смо да нећемо паузирати са сукобом током преговора, осим тога, реалност на земљи је постала другачија, сада је потребно узети у обзир присуство наша четири нова региона, истакао је Лавров.

Зеленски је сам себи забранио преговоре, поручио је министар.

"Формула Зеленског" је ултиматум, закључио је Лавров говорећи о мировном предлогу украјинског председника.

"Ми више немамо поверења у њих", додао је. 

Безбедносне гаранције Истанбулског договора биле су доста озбиљне, рекао је шеф руске дипломатије, коментаришући мировни предлог који је Украјина одбила да потпише.

Тамо је, пак, писало да се те гаранције неће односити на Крим и Донбас, што је значило да би споразум одмах престао да важи, уколико би те територије биле нападнуте.

У тексту је писало и да у Украјини неће постојати никакве војне базе, као и да Украјина неће учествовати у војним вежбама трећих земаља, осим уколико се са тим не сложе гаранти споразума међу којима би били и РФ и Кина, додао је.

А онда су Украјинци почели да се хватају за неке ситнице, те су покушали да унесу неке измене у део споразума који се односио на војне вежбе са другим земљама, подсетио је даље. 

Као још једну од ставки која је писала Лавров је навео да је то био захтев да се у Украјини укину расистички, неонацистички и дискриминаторни закони.

На Западу не схватају да се ми не бојимо тога што они желе да нам нанесу стратешки пораз, оценио је Лавров, додајући да је на Западу, пак, ситуација другачија.

"Они би се уплашили. Нас је то само ојачало", оценио је.

Грешка је што на Западу нису оценили добро како ће Русија одговорити на санкције, поручио је министар.

"Они потпуно непромишљено повећавају ове санкције, не размишљајући о томе какав ће бити резултат, а резултат је био очигледан од првих дана, чак и пре Специјалне војне операције, када су биле на снази санкције везане за Крим. Русија је успела да се пресабере и да не зависи од Запада у свим областима у којима су они у стању да ограниче наш развој, а где је то било могуће – и у другим областима", поручио је.

Говорећи о санкцијама које је Запад увео Русији, Лавров је истакао да је председник РФ окупио своје људе од поверења и да су они тада поставили себи циљ да не зависе од Запада, већ да Русија постане довољна сама себи. 

Украјинци су у фебруару 2014. прекршили споразуме који су тада потписани, и то већ следећег дана, баш као што су прекршили и Минске споразуме, додао је министар. 

Лавров је подсетио да је "Форин аферс" писао да су Американци и Британци рекли Зеленском да настави сукоб, и да не потпише мировни предлог с Русијом.

Ми смо одувек више били за преговоре него за борбе и рат, рекао је Лавров, говорећи о украјинској кризи. 

Украјинци су предложили преговоре убрзо након почетка СВО, када су схватили да су се заиграли са бомбардовањем Донбаса и геноцидом према Русима на тада њиховој територији, и ми смо те предлоге прихватили, подсетио је министар.

Ентони Блинкен је пре неколико година рекао да не могу постојати никакве гаранције да се НАТО неће ширити, подсетио је још Лавров. 

Председник Путин је предлагао Западу да, уколико су их плашили руски системи у Калињинграду, посете тај град и изврше проверу, али Запад није на то пристао, јер је Путин захтевао да се руској страни омогући провера база у Пољској и Румунији, објаснио је шеф руске дипломатије. 

Говорили су нам и да је обећање да се НАТО неће ширити на исток било усмено обећање, подсетио је Лавров, оценивши да је стрпљење Русије било велико и да се председник Русије Владимир Путин надао да ће се Запад предомислити и почети понашати "културно".

Русија је и пре била спремна да се договара са Западом, рекао је шеф руске дипломатије, подсетивши на неке од безбедносних предлога које је руска страна још 2008. и 2009. нудила европским колегама. 

Говорећи о томе шта све говоре на Западу, министар је подсетио да се могло чути и то да западњаци сами признају да у Украјини не ратују за Украјину, већ за себе и против Русије. То је једно искрено признање, оценио је Лавров, додавши да се ради о изјави Жозепа Бореља.

НАТО постоји како би САД имале савезнике у Европи, додао је Лавров.

Како је рекао, на Западу отворено показују да су САД главни и да су сви испод њих.

Заменик генералног секретара НАТО-а је изјавио пре десетак дана да свет улази у епоху велике конкуренције. Русија и Кина су са једне стране и заједно са другима, предузимају акције које имају за циљ подривања америчке власти, рекао је Лавров, подсећајући на речи поменутог званичника НАТО-а.