Русија

УН осудиле убиство руског новинара; Русија: Украјинци су то урадили намерно и хладнокрвно

Заменик портпарола генералног секретара УН осудио убиство новинара, а руско Министарство спољних послова је указало да је режим Зеленског покренуо лов на руске новинаре и све они који својим речима и делима откривају истину и износе непобитне чињенице о злочинима украјинске војске
УН осудиле убиство руског новинара; Русија: Украјинци су то урадили намерно и хладнокрвноwww.globallookpress.com © Vladimir Baranov

Заменик портпарола генералног секретара УН Фархан Хак огласио се поводом смрти ратног дописника руског листа "Известија" Семјона Јерјомина наводећи да се противе убиствима новинара, без обзира на то из које земље долазе.

"Сматрамо да би свако убиство новинара требало у потпуности истражити", поручио је Фархан Хак.

Јуче се сазнало да је ратни дописник Семјон Јерјомин погинуо у зони Специјалне војне операције, у Запорожју током напада украјинског дрона.

Како је саопштило руско Министарство спољних послова, украјинска војска је намерно неколико пута бацила гранату из дрона.

"Изражавамо искрено саучешће породици и пријатељима Јерјомина, који је преминуо испуњавајући своју професионалну дужност до последњих минута свог живота", поручили су из руског Министарства.

"Намерно и хладнокрвно убиство новинара је још једна потврда ружне терористичке суштине режима Зеленског, који је покренуо прави лов на руске представнике медија, војне официре и јавне личности који својим извештајима коментарима и објавама, откривају истину, износе непобитне чињенице о злочинима војника кијевског режима", наводи се у саопштењу.

Убиство Јерјомина је крвави злочин и чин освете за поштено вршење новинарске дужности, оценили су у руском Министарству.

Русија је позвала међународне организације и удружења која штите људска права да одмах и одлучно осуде брутално убиство руског новинара, јер својим уобичајеним ћутањем одобравају кијевском режиму да почини још страшније терористичке нападе на новинаре и тако постају саучесници.

Јерјомин је извештавао из зоне Специјалне војне операције од фебруара 2022. године, а, између осталог, је објављивао текстове о Мариупољу, фабрици "Азовстаљ" и Марјинки.

image
VV inauguration
banner