Свет

Тест полигон за немачке компаније: Берлин би да заради на реконструкцији Украјине

Делегација одбрамбене индустрије из Берлина види могућности да заради на рушевинама Украјине
Тест полигон за немачке компаније: Берлин би да заради на реконструкцији УкрајинеGetty © Anadolu / Contributor

Немачки вицеканцелар Роберт Хабек допутовао је у Кијев, заједно са делегацијом шефова одбрамбене и енергетске индустрије, са намером да укључи индустријске тешкаше своје земље у украјинску економију, у свему - од производње наоружања до електричне мреже.

Како наводи "Политико", на обнови Украјине се може зарадити.

Поврх тога, аналитичари кажу да окружење активног фронта може да послужи као лабораторија за одбрамбене компаније за тестирање њихове најновије војне технологије.

"Немачка одбрамбена индустрија својим улагањем у Украјину подржава борбу за слободу и демократију", објаснио је Хабек.

Увидевши могућности улагања које ће наживети сукоб са Русијом, "Рајнметал" је већ саопштио да планира да развије производне погоне унутар Украјине - за одржавање возила и артиљеријску муницију.

Отварање фабрика у Украјини нуди и брзо тржиште, са ниским трошковима производње и обезбеђеном потражњом, као и прилику да се тестирају техничке иновације, рекао је Гунтрам Волф, виши сарадник бриселског истраживачког центра "Бројгел".

"Шта год да тамо производите, можете тестирати и иновирати радећи са локалним војним стручњацима на развоју најновијих нових система", рекао је Волф. "То је права пословна прилика. То је као лабораторија", објаснио је.

Очекује се да ће у наредних неколико дана Хабек и кијевска влада покренути више пројеката немачко-украјинске индустријске сарадње, а многи од њих су строга тајна.

У делегацији су и две енергетске компаније које имају задатак да обезбеде децентрализовану производњу електричне енергије путем обновљивих извора енергије.

image
VV inauguration
banner