Русија

Шта је приказано током Параде победе у Москви: Оклопна возила, системи ПВО и балистичке ракете

Традиционално, колону оклопних возила руске војске предводио је тенк Т-34-85 из Другог светског рата
Шта је приказано током Параде победе у Москви: Оклопна возила, системи ПВО и балистичке ракете© kremlin.ru/Вячеслав Прокофьев, ТАСС

У Москви је данас поводом 79. годишњице од победе у Великом отаџбинском рату, одржана војна парада Оружаних снага Руске Федерације, којој су између осталог присуствовали и највиши званичници ове државе. 

Иако је по свом обиму данашња Парада победе мања него што је то био случај у ранијим годинама, због ангажованости дела руске војске у зони СВО, и ове године приказана су нека од најсавременијих средстава ратне технике војноиндустријског комплекса Русије.

Посебну пажњу, пре изласка оклопних возила, ракетних и система ПВО, уз бројне парадне јединице састављене од кадета, питомаца и студената из војних школа и универзитета широм РФ, привукла је јединица сачињена од учесника СВО. Међу њима, било је седам Хероја РФ и 24 носилаца Ордена за храброст.

Ветерани који су се борили у СВО, предвођени Херојем РФ потпуковником Јевгенијем Хабаровим, су на Црвеном тргу марширали под знамењем јединица Црвене армије које су током Великог отаџбинског рата ослободиле Доњецк, Запорожје, Николајев и Одесу.

Сегмент копнених возила

Традиционално, колону оклопних возила руске војске предводио је тенк Т-34-85 из Другог светског рата, а иза њега Црвеним тргом су најпре продефиловала вишенаменска оклопна теренска возила "тигар-М" и ВПК "урал".

У питању је унапређена (модернизована) верзија вишенаменског возила 4х4 "тигар", која је развијена са циљем повећања оперативних способности свог претходника и први пут приказана јавности 2010. године. 

Оклоп "тигра-М" пружа заштиту од ватре из пешадијског наоружања, гелера артиљеријске муниције и дејства импровизованих експлозивних направа. Прозори су израђени од балистичког стакла, док су у унутрашњости возила уграђени тзв. "spall liner-и", намењени за заштиту посаде и опреме од крхотина, гелера и рикошета, у случају да дође до пробоја спољашњег оклопа, а сам мотор опремљен је ојачаном хаубом ради заштите од директне ватре.

"Тигрови" представљени на овогодишњој паради наоружани су тешким митраљезима "корд" у калибру 12,7 мм и аутоматским бацачима граната АГС-17. Оно што је интересантно код овог возила је његова модуларност, па се тако модификовањем може прилагодити различитим улогама. Добар пример за то је систем ПВО кратког домета "гибка-С", настао на основу "тигра-М".

ВПК "урал" је такође вишенаменско оклопно возило са погоном 4х4, које се може користити за обављање различитих задатака. Његов оклоп пружа заштиту од дејства оружја у калибру 7,62х54 мм и 7,62х51 мм, односно има ниво 3 балистичке заштите по стандарду "СТАНАГ 4569", док заштита од минско-експлозивних средстава испуњава услове другог нивоа што значи да је ВПК "урал" отпоран на дејство мина до 6 кг.

У возилу може бити смештено 12 војника, укључујући и возача, а укрцавање и искрцавање врши се кроз четворо бочних и једна задња врата. Као и у случају "тигра", ВПК "урал" такође може бити опремљен различитим наоружањем, попут тешких митраљеза и бацача граната, а оператер наоружања је током дејства заштићен оклопљеним панелима постављеним изнад кровног отвора.

Будући да се ради о вишенаменском возилу, ВПК "урал" се може користити и као командно или санитетско возило, мобилна станица за комуникацију и електронско ратовање.

Након "тигрова" и "урала", на Црвеном тргу појавили су се "Камазови" МРАП (Mine-Resistant Ambush Protected) транспортери 53949 "тајфун-К" у конфигурацији 4х4. Посада овог возила састоји се од два члана, а поред њих унутар "тајфуна" могуће је сместити још осам војника под пуном ратном опремом.

На крову се налазе два отвора за осматрање, руковање оружјем и излазак у хитним случајевима. "Тајфун-К" опремљен је даљински управљаном борбеном станицом која може бити наоружана митраљезима у калибру 7,62х54 мм, 12,7х108 мм и 14,5 мм, а постоји и опција уградње противоклопног система "корнет-М".

Оклоп је знатно издржљивији него што је случај код претходно описаних возила, па тако има заштиту нивоа 4 по стандарду "СТАНАГ 4569", односно отпоран је на дејство наоружања у калибру 14,5 мм. Што се тиче минско-експлозивне заштите, "тајфун-К" може издржати експлозију средстава тешких осам кг испод пода и десет кг испод точкова, тј. има ниво заштите од минско-експлозвних средстава 3 и 4 по поменутом стандарду.

Уз "тајфуна" приказан је и његов дериват који се користи као санитетско возило "линза", а познато је да постоји и његова мања верзија - "тајфун-ВДВ" о којој је већ било речи.

На овогодишњој Паради победе учествовала су и оклопна возила З-СТС "ахмат" створена за потребе чеченских јединица руских снага безбедности. Возило је конструисано на "Камазовој" шасији са шест точкова 5350, а ниво заштите "ахмата" описан је као "веома висок", међутим детаљни подаци и даље нису доступни јавности.

Стога се претпоставља да оклоп пружа заштиту од лаког пешадијског наоружања и гелера, док о минско-експлозивној заштити такође нема поузданих информација. У возилу може бити смештено укупно 10 људи, укључујући и возача, који се укрцавају и искрцавају кроз двоје бочних и једних врата на задњем делу.

Што се тиче наоружања, "ахмат" може бити опремљен различитим митраљезима и бацачима граната, а на делу серијских примерака уграђени су оклопљени панели за заштиту нишанџије.

Интересантно је да су овогодишњу параду "затворили", оклопни транспортери точкаши у конфигурацији 8х8 К-16 "бумеранг". У питању су возила нове генерације која би у будућности у потпуности требало да замене возила из БТР породице, а до сада је поред поменуте, конструисано неколико варијанти које служе као борбено возило пешадије (К-17), самоходни минобацач, командно и возило за извлачење.

Конкретна варијанта К-16 има посаду од три члана, а поред њих могуће је превести још осам војника. Главно наоружање "бумеранга" у транспортерској верзији је тешки митраљез у калибру 12,7 мм, постављен на даљински управљаној борбеној станици.

Уз набројана возила новије производње, на паради су, као командна возила, учествовали и оклопни транспортери БТР-82а, о којима је такође било речи.

Балистичке ракете и ПВО

После руских оклопњака, на ред су дошли оперативно-тактички ракетни комплекси 9К70 "искандер-М". У питању су модернизоване верзије старијег система, опремљене квазибалистичким ракетама 9М723, чији се домет процењује на 415 до 500 км, које могу носити бојеве главе тешке 700 кг са нуклеарним или конвенционалним пуњењем.

Уколико се ради о конвенционалној варијанти, бојева глава може бити касетна, термобарична, служити за уништавање бункера или изазивање електромагнетног пулса. Осим тога, ракете 9М723 могу бити опремљене и маневарском бојевом главом и мамцима за избегавање и збуњивање система ПВО.

Брзина ракете у терминалној фази лета износи између шест и седам маха, највећа висина коју може достићи је 50 км, док је максимално кружно одступање од циља 10-30 м. Будући да се ради о квазибалистичкој ракети, маневрисање је могуће у току читавог лета, а навигација се обавља уз помоћ ГЛОНАСС-а, радара или ТВ вођења.

Лансирање се обавља уз помоћ самоходног транспортно-лансирног возила које може носити укупно две ракете. Током СВО, "искандер-М" се показао као изразито ефикасно наоружање, а интересантно је да су посаде ових система, од почетка године уништиле неколико америчких "патриота" и ХИМАРС-а.

Уз "искандере", на овогодишњој паради приказанa je интерконтинентална балистичка ракета РС-24 "јарс", домета 10.500 до 12.000 км, која током лета достиже висину од 180 до 200 км. Када је у питању број и тежина бојевих глава, постоје различите процене које наводе да "јарс" има 3-6 независно усмерених бојевих глава (Multiple Independently Reentry Vehicle, MIRV ) јачине по 300-500 кт, или чак 6-10 МИРВ јачине по 150 кт.

Максимално кружно одступање од циља је 150-200 м, а навођење се обавља уз помоћ инерцијалног и ГЛОНАСС система за сателитско позиционирање. "Јарс" се може лансирати из ракетних силоса, транспортно-лансирних возила, а постоје и наводи да је развијена верзија за размештање на железничке носаче.

Током овогодишње параде приказано је и систем ПВО дугог домета С-400 "тријумф". У питању је наследник, чувеног С-300, настао даљим развојем варијанте С-300ПМ2. Нови систем добио је савременије радаре, софтвер и четири нова типа ракета, уз задржавање могућности да дејствује старијим ракетама које су користили системи из породице С-300.

Због тога "тријумф" може користити 9М100 малог домета, 9М96 и 9М96Д средњег домета, 48Н6, 48Н6М, 48Н6ДМ и 40Н6 великог домета. Генерално посматрано домет С-400 по даљини износи од 2 до 400 км за аеродинамичке циљеве, односно од 5 до 60 км за балистичке, док се домет по висини процењује на 27-30 км.

Захваљујући различитим ракетама, "тријумф" се може користити за дејство по борбеним авионима, стратешким бомбардерима, извиђачким и авионима за рано упозоравање и контролу, летелицама за електронско ометање, танкерима, крстарећим и балистичким ракетама, као и беспилотним летелицама.

image