Русија

Путин у Кини 16. и 17. маја

Након састанка руског председника са лидером Кине, Си Ђинпингом, планирано је потписивање заједничке изјаве двојице лидера и низа билатералних докумената
Путин у Кини 16. и 17. маја© Tanjug/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Председник Русије Владимир Путин боравиће у посети Кини 16. и 17. маја, на позив кинеског лидера Си Ђинпинга, саопштио је Кремљ.

"Председник Руске Федерације Владимир Путин боравиће у државној посети Народној Републици Кини од 16. до 17. маја 2024. године и то ће бити прво инострано путовање након ступања на дужност", наводи се у саопштењу.

Како се наводи, Путин ће у Кини посетити два града – Пекинг и Харбин, административни центар провинције Хеилонгђијанг, где ће учествовати на церемонији отварања осмог руско-кинеског ЕКСПО-а и четвртог руско-кинеског форума о међурегионалној сарадњи.

Такође, састаће се студентима и наставницима Харбинског политехничког универзитета.

Након састанка Путина и Си Ђинпинга, планирано је потписивање заједничке изјаве двојице лидера и низа билатералних докумената.

Осим тога, како се додаје, лидери Русије и Кине ће детаљно размотрити читав низ питања свеобухватног партнерства и стратешке интеракције, идентификовати кључне правце даљег развоја руско-кинеске практичне сарадње, а такође ће детаљно разменити мишљења о најхитнијим међународним и регионалним питањима.

Владимир Путин и Си Ђинпинг учествоваће и на свечаној вечери поводом обележавања 75 година од успостављања дипломатских односа и отварања Године културе Русије и Кине.

Програмом посете руског председника предвиђен је и његов састанак са премијером Државног савета Кине Ли Ћјангом, током којег се очекује разговор о питањима билатералне сарадње у трговинској, економској и хуманитарној сфери.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков раније је рекао да ће руски председник током предстојеће посете Кини говорити о темама глобалне и регионалне безбедности.

"И међународна и регионална безбедносна питања биће поменута и дотакнута на овај или онај начин", рекао је Песков одговарајући на питање да ли ће на дневном реду Путинове посете Кини бити питања контроле наоружања у светлу америчких активности у азијско-пацифичком региону.

image