Русија

Русија најпоузданији партнер Централне Азије: Промет трговине преко 44 милијарде долара

Укупно 33 одсто спољнотрговинске размене земаља Централне Азије долази из Русије, што је оствариво због преласка на обрачуне у националним валутама, указао је заменик руског министра спољних послова Михаил Галузин
Русија најпоузданији партнер Централне Азије: Промет трговине преко 44 милијарде долараwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey/news.ru

Промет трговине између Русије и земаља Централне Азије је 2023. године превазишао 44 милијарде долара, рекао је заменик руског министра спољних послова Михаил Галузин на конференцији клуба "Валјдај".

"Русија је за регион најпоузданији и кључан трговински и економски партнер", нагласио је Галузин и истакао да то потврђује константан раст трговинског промета.

Укупно 33 одсто спољнотрговинске размене земаља Централне Азије – Казахстан, Киргистан, Таџикистан, Туркменистан и Узбекистан – долази из Русије, указао је заменик министра.

Према његовим речима, то је оствариво због преласка на обрачуне у националним валутама.

"Тренутно је обим плаћања у националним валутама са Казахстаном, Киргистаном и Таџикистаном достигао 80 одсто, са Узбекистаном 55 одсто, а са Туркменистаном 24 одсто", прецизирао је Галузин.

image