Русија

Кирил Буданов признаје: Немамо више резерви, Руси напредују

Кијев не може да пребаци јединице у Харковску област јер су украјинске трупе концентрисане на другим деловима фронта, а резерве су празне, указао је руководилац Главне обавештајне управе украјинског Министарства одбране Кирил Буданов
Кирил Буданов признаје: Немамо више резерви, Руси напредују© Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Ситуација за украјинску војску у Харковској области постаје критична, признао је руководилац Главне обавештајне управе украјинског Министарства одбране Кирил Буданов, преноси "Њујорк тајмс".

"Ситуација је на ивици. Сваког сата постаје критичнија", пожалио се Буданов.

Украјински генерал-потпуковник каже да руске снаге нападају североисток како би приморале Украјину да укључи у борбу ионако танке резерве украјинских војника и одврати их од борби на другим местима.

Међутим, Кијеву ће бити тешко да пребаци јединце у Харковску област, с обзиром да су концентрисане у другим областима фронта, појаснио је Буданов.

"Све наше снаге се налазе или овде или у Часовом Јару. Искористио сам све што смо имали. Нажалост, више ништа нам није остало у резервама", нагласио је шеф Главне обавештајне управе.

Поред тога што су бројчано надмашени, Украјинци се суочавају са несташицом оружја, посебно артиљеријске муниције, а оружје из Сједињених Америчких Држава тек је почело да стиже, пише "Њујорк тајмс".

Крајем протекле недеље, након вишесатних ракетних напада и темељне артиљеријске припреме, део јединица Оружаних снага Руске Федерације је из Белгородске прешао на територију Харковске области у Украјини и почео операције на неколико праваца.

Руско Министарство одбране је потврдило да је руска војска ослободила неколико места у Харковској области.

image