Русија

Кијев покушава да спасе ситуацију код Харкова: Пребацује немачке "леопарде" и шведска возила ЦВ90

Владимир Рогов је приметио да су украјинске снаге уплашене напредовањем руске војске у Харковској области и да зато тамо преносе своје јединице и страну војну технику
Кијев покушава да спасе ситуацију код Харкова: Пребацује немачке "леопарде" и шведска возила ЦВ90Getty © Sean Gallup

Уплашене напредовањем руских снага у Харковској области, украјинске трупе су у помоћ пребациле немачке тенкове и шведска борбена возила, рекао је Владимир Рогов, копредседник Координационог савета за интеграцију нових региона при Јавној комори Руске Федерације.

"Непријатељ тренутно пребацује јединице неколико бригада на харковски правац заједно са немачким тенковима 'леопард', као и шведским борбеним возилима ЦВ90. Покушавају да спасу ситуацију и тамо пребацују све што могу", рекао је Рогов.

Конкретно су пребачене јединице 5. јуришне, 57. моторизоване пешадијске, као и 21. и 93. механизоване бригаде, навео је Рогов и додао да су на харковском правцу виђени војници минимум четири бригаде Оружаних снага Украјине.

Међутим, наставио је, главни сукоб снага код Харкова тек следи и не треба очекивати "лагану шетњицу".

"Кијевски режим спрема тоталну мобилизацију у пет градова под његовом контролом. То су: Константиновка, Славјанск, Павлоград, Запорожје и Харков", додао је Рогов.

У тим градовима се спрема тотална мобилизација за 17. и 18. мај, уз потпуну блокаду улица и постављање контролних пунктова и рацијама по кућама, појаснио је Рогов.

Руске снаге већ контролишу западне и северне делове харковског града Волчанск, а Украјина доводи нове резерве на утврђења у овом делу фронта, рекао је раније шеф администрације Харковске области Виталиј Ганчев.

Руска војска већ неколико дана активно напредује у области Харкова, па тако руско Министарство одбране свакодневно саопштава о ослобођеним местима и напредовању руских снага.

image