Русија

Ефикасност руског "тора" у борби са ракетама "сторм шедоу"

Систем може радити у аутоматском и "ручном" режиму, са учешћем оператера
Ефикасност руског "тора" у борби са ракетама "сторм шедоу"www.globallookpress.com © Olga Sokolova/Russian Look

Посаде система ПВО "тор-М2" оперативно-тактичке групе "Восток" покривају рад руских трупа на првој линији одбране, а поменути системи су се добро показали у пресретању крстарећих ракета "сторм шедоу", саопштило је Министарство одбране Руске Федерације.

"'Сторм шедоу' је веома комплексна мета, лансира се са непријатељских авиона. Када добијемо упозорење да је дошло до лансирања, осматрамо означени сектор, откривамо и уништавамо циљ. Проблем са овом метом је што лети на малим висинама, али се 'тор-М2' добро носи са нисколетећим циљевима", пренело је руско МО позивајући се на речи командира посаде са позивним знаком "Балов".

Како се наводи, посаде ових система групе "Восток" покривају прве ешалоне руске војске, као и цивилне објекте на јужнодоњецком правцу. Свака посада има на десетине циљева – дронове различите врсте, "једреће" авио-бомбе, борбене авионе и хеликоптере.

Систем може радити у аутоматском и "ручном" режиму, са учешћем оператера. "Тор-М2" контролише одређени део ваздушног простора и независно открива све циљеве које претходно није идентификовао систем за распознавање пријатеља и непријатеља.

image