Русија

Председник Руске думе: Кијевски режим увлачи САД и Европу у велики рат

Свака употреба америчког и европског оружја за напад на мирне градове Руске Федерације захтеваће употребу снажнијег оружја за заштиту њених грађана, поручио је Вјачеслав Володин
Председник Руске думе: Кијевски режим увлачи САД и Европу у велики рат© Russian State Duma/via Global Look Press

Покушаји посланика Врховне раде да убеде Вашингтон да дозволи Украјини да користи оружје, које су испоручиле САД за уништавање циљева на руској територији, доводе до трагедије која би могла да погоди цело човечанство, оценио је председник Државне думе Вјачеслав Володин.

"Кијевски режим, губећи на фронту, покушава да увуче Сједињене Државе и европске земље у велики рат. Свака употреба америчког и европског оружја за напад на мирне градове Руске Федерације захтеваће употребу снажнијег оружја за заштиту грађана наше земље", написао је Володин на Телеграму.

Председник Руске думе је истакао да западни политичари треба да схвате своју одговорност и учине све да ситуацију не доведу до катастрофе на глобалном нивоу.

Међутим, упркос све већим количинама оружја које западне земље шаљу Кијеву, главнокомандујући оружаних снага Украјине генерал Александар Сирски изјавио је да је "ситуација на фронту тешка".

"Информисао сам чланове коалиције о тешкој оперативној и стратешкој ситуацији, која има тенденцију да се погорша", навео је Сирски после виртуелног самита такозване Рамштајн групе украјинских савезника. Кијеву су "хитно потребне" ракете, муниција, оружје и војна опрема, додао је он.

Коментар Сирског уследио је након што је Русија наставила офанзиву у Донбасу, у којој је украјинска војска изгубила више од 8.000 војника за само недељу дана, саопштило је руско Министарство одбране.

image