Свет

Врховни војни командант Украјине: У "тешкој" смо ситуацији

Ствари се погоршавају, рекао је украјински генерал Александар Сирски западним савезницима
Врховни војни командант Украјине: У "тешкој" смо ситуацији© Tanjug/AP Photo/Andriy Andriyenko

Ситуација на фронту је тешка, рекао је главнокомандујући оружаних снага Украјине, генерал Александар Сирски западним присталицама Кијева.

"Информисао сам чланове коалиције о тешкој оперативној и стратешкој ситуацији, која има тенденцију да се погорша", навео је Сирски после виртуелног самита такозване Рамштајн групе украјинских савезника. Кијеву су "хитно потребне" ракете, муниција, оружје и војна опрема, додао је он.

Коментар Сирског уследио је након што је Русија наставила офанзиву у Донбасу, у којој је украјинска војска изгубила више од 8.000 војника за само недељу дана, саопштило је руско Министарство одбране.

САД су недавно одобриле пакет војне помоћи Украјини вредан 61 милијарду долара. Предлог закона о хитној потрошњи био је заглављен у Конгресу месецима јер су га блокирали републикански посланици који су тражили уступке од Беле куће у погледу потрошње на контролу граница САД.

Одобрење је поздравио украјински председник Владимир Зеленски, који је за Ен-Би-Си рекао да са више западног оружја које јој долази његова земља има "шансе за победу". Министар спољних послова Дмитриј Кулеба био је скептичнији, рекавши да "ниједан пакет не може зауставити Русе".

Москва је поручила да никакво западно оружје не може да промени динамику на линијама фронта. Русија је у офанзиви од почетка ове године, а раније овог месеца, руски министар одбране Сергеј Шојгу рекао је да је Кијев изгубио скоро 500.000 војника од почетка сукоба у фебруару 2022.

image