Русија

Русија поново лансирала ракету-носач са војним сателитима (ВИДЕО)

Русија све чешће лансира ракете-носаче које поседују многобројне сателите. Неки од њих служе у научне сврхе, док су други неопходни за рад Министарства одбране.
Русија поново лансирала ракету-носач са војним сателитима (ВИДЕО)

Лансирање ракете-носача "Сојуз-2.1б" са војним сателитима обављено је на космодрому "Плесецк" у области Архангелск, саопштило је руско Министарство одбране. На објављеном снимку инжењери постављају летелицу на лансирни комплекс космодрома, након чега следи њено лансирање.

"Дана 17. маја 2024. године лансирана је ракета-носач 'Сојуз 2.1б' са сателитима на броду са космодрома 'Плесецк' (Архангелска област) у интересу руског Министарства одбране", наводи се у саопштењу министарства.

Претходно је Министарство одбране пријавило шест успешних лансирања ракета-носача у интересу војног ресора последњих месеци. За 2024. планирано је још неколико лансирања. На тај начин Русија јача своје присуство у орбити, што служи како у војне, тако и у научне и друге сврхе. 

Међутим, овај пут се разликовао од осталих због "медузе" – трага у ваздуху. Становници Лењинградске области приметили су на небу, над Ладошким језером, светлуцави траг од лансирања ракете-носача "Сојуз-2.1б". На видео-снимку, снимљеном у режиму "тајмлапс", блистава пруга која се рефлектује на површини воде исцртава ноћно небо.

Према писању медија, становници руских региона који се налазе у близини Архангелске области били су сведоци необичног феномена. Чињеница је да је ракета-носач лансирана на заласку сунца, због чега је траг у високим слојевима атмосфере био јарко обасјан сунцем.

Облаци након лансирања се обично посматрају прилично дуго. По њиховим облицима и брзини кретања могуће је пратити токове ваздуха у високим и тешко уочљивим слојевима атмосфере.

image