Србија и Балкан

Србија добија свој први сателит: Лансирање "Мозаика" предвиђено за прву половину 2025.

Циљ мисије је да испита високоенергетско зрачење у максимуму активности, а које се не може мерити са Земљине површине
Србија добија свој први сателит: Лансирање "Мозаика" предвиђено за прву половину 2025.Getty © John Moore / Staff

Србија би у првој половини 2025. године требало да лансира свој први сателит "Мозаик", који ће се у орбити задржати две године, пишу "Вечерње новости" и додају да постоји могућност да ће Кинези лансирати сателит.

У "пртљагу" ће носити два инструмента, један намењен снимању Сунца у рендгенском зрачењу и то током очекиваног максимума Сунчеве активности у његовом циклусу који траје око 11 година, наводи лист.

Други је камера намењена за оптичко снимање Земљине површине, и наравно Србије. Тако ће наш сателит дати прве снимке наше земље из свемира.

У разговору за "Новости" проф. др Лука Поповић, директор Астрономске опсерваторије Београд, открива да се ради о малом сателиту, такозвани "KjубСат" (CubeSat), који има уобичајено има коцкасти облик димензија око 10 так центиметара у висини, ширини и дужини.

"Разрадили смо идејни пројект који захтева да сателит буде састављен од три јединице (3У) и да тежина буде до око 5 килограма", рекао је Поповић.

"Разлог што се ради са таквим јединицама је стандардизација код израде малих сателита како би и лансирање било једноставније. Они се пакују у ракете које могу да понесу више оваквих сателита одједном до орбите око Земље", додао је.

Како је објаснио, циљ мисије је да испита високоенергетско зрачење у максимуму активности, а које се не може мерити са Земљине површине, пошто је (на срећу по живи свет на Земљи) оно апсорбовано у земљиној атмосфери.

"Поред тога испитиваћемо и колико Сунчево зрачење утиче на дуговечност оваквих сателита и његову функцију, што до сада није довољно испитано", рекао је он.

Саговорник "Новости" истиче да један овако сложен подухват захтева мултидисциплинарни тим. Чине га астрономи и математичари са Астрономске опсерваторије и Математичког факултета, инжењери са Машинског факултета и физичари са Института за физику.

"Тим вођен професором Душаном Марчетом са Катедре за астрономију Математичког факултета је урадио прву фазу која се састоји у осмишљавању научног циља и одређивању потребних техничких особина сателита", наводи професор Поповић.

"Пројекат, односно сателит има радни назив МОЗАИК (као скраћеница од енглеског "Multpurose Academic Cubest" - вишенаменски академски кјубисат). У другој фази очекујемо да се више укључе инжењери са Машинског и Електротехничког факулетат, а идеја је да буду укључени и докторанти из ових области", додао је.

Према речима проф. др Милана Стојановића, просечни животни век оваквих сателита је око две године. Обзиром да би "Мозаик" требао да буде у орбити за време максимума Сунчеве активности могуће да боравак у орбити буде и краћег века.

Лансирање

"Сателит се шаље у ниску орбиту око Земље, а план је да то буде првој половини 2025. године", рекли су саговорници "Новости". 

"Србија је, ипак, јако далеко од тога да има свој лансирни систем, па ће овај део бити практично купљен као услуга од најбољег понуде. У Европи то може бити Француска, Русија, а изван граница нашег континента ту услугу нуде и Кина, Индија, САД и још неке државе. Идеја да се пронађе најбоља понуда за лансирање, што може бити и кроз пројекте сарадње са иностраним партнерима и слично. Конкурисали смо за пројекат билатералне сарадње са Кином, са колегама који се баве космичким технологијама. Ако буде могућности за лансирање овог сателита у оквиру сличне сарадње искористићемо је", додају.

image