Русија

Скот Ритер: Напредовање руске војске код Харкова могло би да дозове Кијев памети

Руске операције у Харковској области принудиле су Украјину да пребаци снаге са других делова фронта према Харкову, што додатно исцрпљује и слаби украјинску војску која ускоро неће имати другог избора него да се повуче и размисли о преговорима, указао је бивши амерички обавештајац
Скот Ритер: Напредовање руске војске код Харкова могло би да дозове Кијев паметиGetty © Wolfgang Schwan/Anadolu

Напредовање руских војних снага могло би да примора Украјину да заузме реалнији став о преговорима са Русијом, рекао је бивши амерички обавештајац и војни аналитичар Скот Ритер.

"Да ли је могуће извршити војни притисак на Украјину тако да она заузме реалнији приступ преговорима? Могуће је. Да ли ће офанзива у Харкову довести до тога? Могуће", рекао је Ритер.

Према његовим речима, преговори су политичко питање, а коначну одлуку о преговорима треба да донесе Русија која то никада није одбила, већ је позивала Украјину да заузме "реалистичан" став по том питању уместо да прича бајке Западу.

Акције у Харковској области су, према речима Ритера, део општег приступа Оружаних снага Русије да исцрпе и "истроше" украјинску војску до те мере да једноставно више не може да им се супротстави.

Тако су руске акције у Харковској области приморале Украјину да пребаци војску из области Доњецка, Луганска и Запорожја према Харкову, што додатно исцрпљује и слаби украјинске снаге, указао је бивши амерички обавештајац.

Ако Русија издржи ове исцрпљујуће офанзивне операције у Харкову, Донбасу и Запорожју, Оружане снаге Украјине неће имати другог избора, неће моћи да се одупру и претрпеће коначни слом, указао је Ритер.

Највероватније да ће Украјина, тек кад коначно претрпи крах и повуче војску, бити реалнија према прекиду сукоба и преговорима, закључио је Ритер.

image