Свет

Зеленски у Харкову: Цео свет је крив

Председник Украјине се поново пожалио на недовољну западну помоћ и затражио још система ПВО "патриот"
Зеленски у Харкову: Цео свет је кривwww.globallookpress.com © Ukraine Presidency

Председник Украјине Владимир Зеленски рекао је да је потребно неколико додатних ПВО система "патриот" да би се Харков заштитио од руских напада.

"Ситуација је веома озбиљна. Не можемо себи дозволити да изгубимо Харков... Све што нам треба су два система 'патриот'. Русија неће моћи да окупира Харков ако их имамо", рекао је Зеленски у интервјуу за ТВ канал Еј-Би-Си Њуз, током посете једној од болница у Харкову.

Према његовим речима, током протеклих дана стотине људи је погинуло или рањено у офанзиви руских снага у области Харкова.

"Многи од њих били су војници из региона, па је било важно да председник буде ту и да их подржи", додао је Зеленски.

На питање новинара да ли су Сједињене Америчке Државе криве за оно што се дешава у Харкову, Зеленски је одговорио:

"Цео свет је крив. Дали су (Владимиру) Путину могућност да окупира украјинску територију. Али сада свет може да помогне", истакао је украјински лидер.

На примедбу репортера Еј-Би-Си Њуза да су многи Американци забринути колико се новца троши на Украјину, Зеленски је рекао да се тај новац не троши у Украјини, већ у америчким фабрикама, као и да се Украјина не бори само за своју слободу.

"Тај новац се не пребацује у Украјину. То је новац потрошен у америчким фабрикама стварајући америчка радна места. Ми се не боримо само за своју слободу", нагласио је председник Украјине.

Зеленски је данас одржао састанак Штаба врховног команданта у Харкову и посетио рањене браниоце у болници.

image