Русија

Ел Халифа позвао Путина на мировну конференцију о Блиском истоку: Добри односи Бахреина и РФ (ВИДЕО)

Краљ Бахреина Хамад бин Иса Ел Халифа је на разговорима са председником Русије Владимиром Путином изјавио да је његова победа на последњим председничким изборима у РФ добро утицала на ситуацију у арапском свету

Ставови Бахреина и Русије се умногоме поклапају, поручио је данас председник Русије Владимир Путин на састанку са краљем Бахреина Хамадом бин Исом Ел Халифом.

Путин је потврдио да постоји добра тенденција ка даљем развоју трговинске сарадње са Бахреином, али и додао да трговинска сарадња између две земље данас носи симболичан карактер. Нешто боља ситуација је, како је рекао, у сфери инвестиција.

"Реализујемо око 30 крупних пројеката, њихова укупна вредност износи негде око 500 милиона долара", истакао је Путин. 

"Следеће године славимо 35 година од успостављања дипломатских односа. За ове године много тога је урађено у изградњи наших односа. Имамо јако добре контакте на линији МСП-а и по многим међународним питањима наши ставови су блиски", рекао је лидер Руске Федерације. 

У уводном разговору, Путин је поручио да би желео да од колеге из Бахреина чује и његово мишљење о ситуацији на Блиском истоку и о томе како је протекла седница Арапске лиге којом председава Бахреин. 

Потврђено је и да постоје "добри односи у области културе".

"Ове године намеравамо да у Русији одржимо Дане Бахреина, а следеће године, колико знам, колеге су се договориле да се 'Руска годишња доба' одрже у вашој земљи. Развијају се и други контакти у хуманитарној сфери, пре свега у области образовања и науке. И у овим областима видимо да постоје добри изгледи за даљи развој сарадње. Веома нам је драго да вас видимо. Добродошли у Русију, Ваше Величанство", поручио је председник Русије. 

Краљ Бахреина Хамад бин Иса Ел Халифа је на разговорима са председником Путином изјавио да је његова победа на последњим председничким изборима у Русији добро утицала на ситуацију у арапском свету.

"Мислим да је овај дан један од најсрећнијих у мом животу и ја се на тај дан виђам са Вама. Хвала Вам пуно на томе што сте ме позвали и на топлој добродошлици. Недостајала нам је Москва и драго нам је да можемо да се видимо са нашим пријатељима", рекао је Ел Халифа. Он је позвао руског лидера на мировну конференцију у Бахреину на којој ће се дискутовати о ситуацији на Блиском истоку. На тај начин затражио је подршку руског лидера да се одржи конференција. 

Русија је данас једна од најутицајнијих земаља света и прва земља која је је позвана на овај догађај, објаснио је краљ Бахреина, поручивши да је његова држава заинтересована за нормализацију односа са Ираном. 

"Ваши арапски пријатељи (из Арапске лиге) вам преносе своје најбоље жеље и високо цене улогу Русије у праведном решавању арапских проблема", изјавио је краљ Бахреина.

Ситуација у Појасу Газе је болна тема, додао је, нагласивши да Бахреин жели крај рата у циљу спасења живота цивила.

Такође, краљ Бахреина је поручио да је за њих изузетно важан развој заједничке сарадње са Русијом у најразличитијим сферама. 

Помоћник руског председника Јуриј Ушаков потврдио је да је Путин краљу Бахреина поклонио руски аутомобил марке "аурус", пренела је агенција ТАСС. Ово није први пут да руски председник поклања "аурус", раније га је добио севернокорејски лидер Ким Џонг Ун "за личну употребу".

Краљ Бахреина састао се и са лидером Чеченије 

Хамад бин Иса Ел Халифа и његов наследник Насер бин Хамад бин Иса Ел Халифа претходно су се у Москви састали са лидером Чеченије Рамзаном Кадировом, који им се захвалио посети Русији, нагласивши да кључна подршка муслиманима и њиховим правима долази од руског председника Владимира Путина.

"Искрено нам је драго што Хамад бин Иса Ел Халифа одржава пријатељске односе са руским председником. То активно доприноси јачању сарадње између Русије и Бахреина. Ел Халифа је изузетан државник, који ужива заслужено поштовање у свету. Под његовим руководством, држава Бахреин се динамично развија у свим кључним областима", навео је Кадиров на Телеграму.

Како је додао, са великим задовољством је позвао краља и принца Бахреина да посете Чеченску Републику, који га је заузврат позвао у Бахреин.

"Договорили смо се да наставимо да активно промовишемо јачање наше интеракције и братства у корист наше велике отаџбине – Русије и Краљевине Бахреин!", закључио је Кадиров.

Краљ Бахреина стигао је јуче у Москву око 18 часова по московском времену, а међу званицама које су га дочекале био је и заменик руског министра спољних послова Михаил Богданов.

По доласку, Ел Халифа је захвалио Путину на позиву да посети Руску Федерацију и изјавио да Русија данас игра конструктивну улогу у очувању међународног мира и безбедности. 

Двојица лидера су се последњи пут уживо видела 2016. године, а последњи разговор телефоном је био у марту ове године. 

image