Свет

Блиски исток поново поделио државе ЕУ: Поједине чланице траже "мирнију политику" у Црвеном мору

"Свака држава мора да да објашњења за своје поступке. Шпанија ће увек бити посвећена миру и дијалогу", поручила је министарка одбране Шпаније Маргарита Роблес
Блиски исток поново поделио државе ЕУ: Поједине чланице траже "мирнију политику" у Црвеном моруGetty © Photo by Sean Gallup/Getty Images

Неспремност Италије, Француске и Шпаније да се придруже нападима САД и Велике Британије на Хуте у Јемену наглашава подељеност на Западу у питању ситуације у Црвеном мору, нагласио је Ројтерс.

Владини и дипломатски извори рекли су агенцији да Рим, Париз и Мадрид желе мирнији приступ политици у региону.

САД су у петак саопштиле да су Холандија, Аустралија, Канада и Бахреин пружиле логистичку и обавештајну подршку за ваздушни напад на Јемен. Истог дана, Немачка, Данска, Нови Зеланд и Јужна Кореја потписале су заједничку изјаву којом се оправдавају поступци Американаца и Британаца.

Међутим, главни савезници САД у Европи – Италија, Француска и Шпанија – нису учествовали у бомбардовању, нити потписали изјаву.

Извор у канцеларији италијанске премијерке Ђорђе Мелони рекао је Ројтерсу да је његова држава одбила да потпише изјаву и да због тога од Италије нису тражили да учествује у ваздушним нападима на циљеве Хута.

Међутим, извор из италијанске владе је рекао да се Рим уздржао од учешћа у нападима јер би одобравање таквог потеза у парламенту трајало предуго, те да би Влада Италије начелно више волела да води политику смирења напетости у Црвеном мору.

Неименовани француски званичник објаснио је Ројтерсу да се Париз није придружио нападима САД и Велике Британије због забринутости да би тиме изгубио сваку улогу коју је имао у преговорима за смиривање непријатељстава Израела и либанске оружане групе Хезболах.

Дипломата упознат са ставом Париза рекао је агенцији да Француска такође не верује да се америчко-британски удари могу сматрати легитимном самоодбраном. САД и Велика Британија напале су Јемен без одобрења Савета безбедности УН, а Русија је њихове поступке назвала незаконитим и несразмерним.

Шпанска министарка одбране Маргарита Роблес рекла је у петак да Мадрид није бомбардовао Хуте због шпанске "посвећености миру" у Црвеном мору. 

"Свака држава мора да да објашњења за своје поступке. Шпанија ће увек бити посвећена миру и дијалогу", рекла је она.

Лидери Европске уније раније нису успевали да изнесу заједнички став ни по питању рата Израела и Хамаса у Појасу Газе, немогавши да одлуче да ли ће позвати на хуманитарну паузу или прекид ватре. Спорно је било и замрзавање фондова за Палестину и добављање хуманитарне помоћи у Појас Газе. Док су, са једне стране, Белгија, Шпанија и Ирска имале више разумевања за Палестинце, Немачка и Аустрија настављају безрезервно да подржавају Израел. 

image