Русија

Путин: Афричке земље имају све значајнију улогу у решавању међународних питања

Русију и Африку је ујединила жеља да изграде правичан мултиполарни светски поредак заснован на истинској једнакости и поштовању међународног права
Путин: Афричке земље имају све значајнију улогу у решавању међународних питањаwww.globallookpress.com © Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool

Афричке земље имају све значајнију улогу у решењу актуелних међународних питања, а Русија придаје посебан значај јачању пријатељских односа са афричким партнерима, поручио је руски председник Владимир Путин у честитки лидерима афричких држава и влада поводом Дана Африке.

"Ујединила нас је жеља да изградимо правичан мултиполарни светски поредак заснован на истинској једнакости и супремацији међународног права, без било каквог облика дискриминације, диктатуре и санкционисања", наводи се у телеграму руског председника. 

Путин је истакао да је други самит Русија-Африка у Санкт Петербургу 2023. године створио услове за изградњу плодне, обострано корисне сарадње у различитим областима.

"Уверен сам да доследно спровођење планова и споразума постигнутих на том важном мултилатералном састанку испуњава наше заједничке интересе и да је у складу са осигуравањем стабилности и безбедности на афричком континенту", додао је Путин.

image