Свет

Политико: Безуспешни покушаји САД да држе предавање Африци

Према Политику, део неуспешне америчке стратегије у Африци је покушај да се руско присуство представи као "паразитско", што је напор који није подстакао афричке лидере да преокрену своје одлуке о партнерству са Москвом
Политико: Безуспешни покушаји САД да држе предавање АфрициGetty © Balima Boureima/Anadolu

Америчка влада се суочава са казном због своје политике у Африци након што јој је наређено да повуче више од 1.000 војника из Нигера и губи приступ кључној бази за беспилотне летелица, рекли су за "Политико" извори из Вашингтона.

САД су прошле недеље потврдиле да планирају "уредно и одговорно повлачење" из Нигера. Транзициона влада те западноафричке државе, која је претходно на сличан начин протерала француске трупе, определила се за безбедносну сарадњу са Русијом. Суседни Чад је такође наводно затражио од Американаца да оду, као део ширег регионалног померања од западних сила на континенту.

У разговору за "Политико", анонимни амерички званичници тврде да се развој догађаја свео на то да Америка тежи идеолошким циљевима када има посла са афричким државама. Вашингтон је покушао да своју помоћ условљава демократским реформама и другим политичким захтевима, што су неки афрички лидери одбили, тврдећи да САД "игноришу слична питања са савезницима у другим деловима света", наводи се у извештају.

"У већини ових влада заиста не желе да им се каже шта да раде", рекао је један извор.

"Постоји дуга историја Запада који афричким земљама говори како да владају и они коначно говоре 'доста'. Иза затворених врата, амерички званичници све више позивају да се занемаре 'изазови у демократији' у зарад очувања приступа природним ресурсима афричких држава и држања Кине и Русије на одстојању", објашњава "Политико".

"Страх је у томе што ћемо 'ми отићи, а Русија ће ући'", рекао је један извор, питајући се  "да ли смо заиста добар партнер ако одлазимо када су они најрањивији?"

Москва и Пекинг су критиковали такозвани "поредак заснован на правилима" који промовише Вашингтон, називајући га маском неоколонијалистичке политике. САД користе моралистичку реторику да поткопају развој других држава и да наметну глобални економски систем који користи њима и својим савезницима, тврде критичари.

Према "Политику", део неуспешне америчке стратегије у Африци је покушај да се руско присуство представи као "паразитско", што је напор који није подстакао афричке лидере да преокрену своје одлуке о партнерству са Москвом.

Остаје нејасно када или чак да ли ће америчке трупе напустити Нигер, наводи се у извештају. Један извор је рекао да би Вашингтон могао покушати да испреговара начин да они остану тако што ће понудити услуге обуке војсци Нијамеја.

image
VV inauguration
banner