Русија

Лавров: Русија отвара амбасаде у Јужном Судану, Нигеру и Сијера Леонеу

Шеф руске дипломатије је захвалио афричким државама на одговорном ставу о украјинском сукобу и поручио да је Русија спремна да их подржи у јачању њиховог суверенитета
Лавров: Русија отвара амбасаде у Јужном Судану, Нигеру и Сијера Леонеуwww.globallookpress.com © Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Јужни Судан, Нигер и Сијера Леоне ће ускоро добити званична руска дипломатска представништва, навео је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на пријему поводом Дана Африке.

Шеф руске дипломатије изразио је захвалност представницима афричких земаља на њиховом одговорном ставу о украјинском сукобу упркос покушајима Запада да увуче Африку у русофобну кампању.

Међутим, борба против нових колонијалних и неоколонијалних пракси долази до изражаја, оценио је Лавров, указујући да су се методе Запада промениле, али суштина политике према Африци остаје иста – све потчињавају својој вољи и живе на рачун других.

"Данас смо спремни да подржимо афричке земље у јачању њиховог суверенитета, решавању горућих друштвених и економских проблема и одбрани легитимног, равноправног места Африке у свету, укључујући реформе Савета безбедности УН", рекао је Лавров.

image