Русија

Русија и Белорусија најавиле: Вежба о употреби нестратешког нуклеарног наоружања

Двојица председника ће у Минску разговарати о војним вежбама са нуклеарним оружјем
Русија и Белорусија најавиле: Вежба о употреби нестратешког нуклеарног наоружањаGetty © Anadolu / Contributor

Председници Белорусије и Русије Александар Лукашенко и Владимир Путин разговараће у Минску о предстојећим војним вежбама за тестирање припреме и употребе нестратешког нуклеарног наоружања, изјавио је за РИА Новости белоруски амбасадор у Москви Дмитриј Крутој.

Према његовим речима, вежбе са тактичким нуклеарним оружјем су одговор на релевантне "иницијативе" Сједињених Држава и западних земаља.

Раније је Министарство одбране Русије саопштило да је, по налогу председника, Генералштаб започео припреме за одржавање вежби са ракетним формацијама Јужног војног округа уз учешће авијације и Ратне морнарице. Увежбаваће се припрема и употреба нестратешког нуклеарног наоружања.

Циљ вежби је, између осталог, да се безусловно обезбеди територијални интегритет и суверенитет Руске Федерације као одговор на провокативне изјаве и претње појединих западних званичника, наводе из министарства.

Путин је рекао да ће се вежбе изводити у три етапе, а у другој фази вежби тестирања употребе нестратешког нуклеарног наоружања Белорусија ће се придружити Русији.

image