Свет

Лукашенко позива: Сви који желите да имате нуклеарно оружје, придружите се Савезној Држави

Нико није против тога да Казахстан и друге земље имају блиске односе, као што ми имамо са Руском Федерацијом. Веома је једноставно: морате се придружити савезу Белорусије и Русије и то је то, а нуклеарног оружја ће бити за све, казао је лидер Белорусије
Лукашенко позива: Сви који желите да имате нуклеарно оружје, придружите се Савезној Држави© Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да све земље које су забринуте због тога што Москва и Минск имају нуклеарно оружје могу да се придруже Савезној Држави Русије и Белорусије, преносе "РИА Новости".

Раније је казахстански лидер Касим-Жомарт Токајев рекао да две земље у ЕАЕУ "сада чак имају и нуклеарно оружје за двоје".

"Не мислим да је председник Казахстана Касим Жомарт Токајев забринут због овога. Нико није против тога да Казахстан и друге земље имају блиске односе, као што ми имамо са Руском Федерацијом. Веома је једноставно: морате се придружити савезу Белорусије и Русије и то је то, а нуклеарног оружја ће бити за све", рекао је белоруски лидер у интервјуу за ТВ "Русија 1".

Лидер Белорусије је нагласио да је то јединствена шанса за уједињење, као и да је то његово мишљење, а не мишљење Руса. 

"Мислим да је то могуће. Морамо стратешки да схватимо да имамо јединствену шансу да се ујединимо", поручио је председник Белорусије.

Председник Казахстана Касим Жомарт Токајев је 24. маја на састанку Евроазијског економског форума изјавио да у Евроазијској економској унији (ЕАЕУ) постоји "јединствени преседан" или "феномен" и појаснио да је реч о стварању државе по формули "две земље – једна држава" са јединственом савезничком владом и парламентом.

Наиме, Лукашенко је раније рекао да је почело премештање нуклеарног наоружања у оквиру споразума са Русијом, пренела је "Белта".

"Путин ме је обавестио да је потписао указ о размештању нуклеарног оружја у Белорусији. То је био конкретан документ. Одлука је донета у односу на оно што је усмено договорено. Требало је да се у Белорусији припреми место где би се нуклеарно оружје чувало. Све смо то урадили. Зато је почело размештање нуклеарног оружја", рекао је Лукашенко.

Претходно је у Минску одржан билатерални састанак министра одбране Руске Федерације Сергеја Шојгуа и министра одбране Белорусије Виктора Хрењина на коме је потписан документ о складиштењу руског нуклеарног оружја на територији Белорусије, при чему је договорено да ће Русија задржати контролу над њим.

"Контрола над нестратешким нуклеарним оружјем распоређеним у Белорусији остаје на Русији, као одлука да се и оно употреби", поручио је Шојгу.

image