Русија

Бортњиков: НАТО пребацује терористе са Блиског истока у Украјину и повећава сајбер нападе

Запад покушава да подели земље ЗНД и у те сврхе користи терористе, као и омладину коју васпитава као будуће лидере које ће искористити за директно мешање, навео је директор ФСБ-а
Бортњиков: НАТО пребацује терористе са Блиског истока у Украјину и повећава сајбер нападеGetty © Jonathan Ernst - Pool

НАТО је умешан у масовно пребацивање плаћеника и терориста у Украјину, рекао је директор Федералне службе безбедности Русије (ФСБ) Александар Бортњиков на састанку Савета шефова безбедносних агенција и специјалних служби земаља чланица ЗНД у Бишкеку.

"Констатујемо масовно пребацивање плаћеника и милитаната међународних терористичких организација са Блиског истока, северне Африке и Авганистана у Украјину уз помоћ земаља НАТО-а", навео је Бортњиков, пренеле су "Риа новости".

Говорећи о регрутовању омладине за терористичке нападе, он је објаснио да специјалне службе Кијева то активно раде кроз пропаганду проукрајинских националистичких формација на друштвеним мрежама.

Према његовим речима, неки од терориста се користе за агресију на државе чланице Земаља независних држава (ЗНД).

Значајно се повећао интензитет сајбер напада НАТО-а на критичне информационе инфраструктуре земаља ЗНД, пре свега компјутерске системе државне сфере, а мета напада је и индустрија, енергетика, транспорт и банкарски сектор, навео је Бортњиков.

Западне обавештајне службе и хакерске заједнице у те сврхе увелико користе инфраструктуру међународних ИТ корпорација, додао је директор ФСБ-а.

Још једна од метода којом Запад покушава да подели земље ЗНД, је утицај на омладину коју васпитава као будуће лидере које ће искористити за директно мешање у процесе у државама чланицама, додао је директор руске безбедносне службе.

Промотери западних интереса се обично инфилтрирају у све најважније јавне и државне институције како би имали директан утицај на политичке, економске, друштвене и културне процесе, објаснио је Бортњиков.

"Кроз контролисан систем непрофитних организација, Запад ради на подели ЗНД ширењем ксенофобичне агенде, усађивањем лажних вредности и фалсификовањем заједничке историје", појаснио је Бортњиков.

Англосаксонци желе да се на било који начин, па и притисцима на руководство држава ЗНД, утврде у Централној Азији и да утичу на регион, закључио је директор ФСБ-а.

"Отуда стална ротација милитаната у сиријско-ирачкој и авганистанско-пакистанској зони и појава нових кампова за обуку милитаната у близини јужних граница ЗНД. То може укључивати наметање различитих формата сарадње у области одбране и безбедности, као и политички и економски притисак на руководство држава ЗНД", додао је директор ФСБ.

Према његовим речима и западне санкције против Русије, које намеће руководство САД и Велике Британије, имају за циљ да успоставе тоталну контролу над трговином и финансијским операцијама у ЗНД, како би имали могућност да подривају економију било које државе чланице.

Међутим, у свету је све већи број држава које не желе да иду против интереса својих народа и да се покоре наређењу споља, а Русија блиско сарађује са њима, додао је директор руске безбедносне службе.

image