Русија

ФСБ спречио 64 терористичка напада у Русији

Број терористичких напада у земљи се повећао током године, између осталог због субверзивних активности украјинских специјалних служби
ФСБ спречио 64 терористичка напада у РусијиGetty © Chris McGrath / Staff

Специјалне службе и агенције за спровођење закона у Руској Федерацији спречиле су 123 терористичка злочина у 2022. години, међу којима су 64 терористичка напада, саопштено је у Националном антитерористичком комитету где је, под руководством директора Федералне службе безбедности (ФСБ) Александра Бортникова, одржан састанак на којем су представљени резултати рада у текућој, а сумиране су и идентификоване приоритетне области активности за наредну годину.

Током године, број терористичких напада у Руској Федерацији се повећао, између осталог и због специјалних служби Украјине.

Бортников је напоменуо да је ове године значајно повећан број терористичких напада, нарочито у пограничним регионима који се налазе у Централном и Јужном федералном округу.

Према његовим речима, узрок томе су обавештајне и субверзивне активности украјинских служби, спроводене уз подршку западних земаља на челу са САД и уз покушаје присталица међународних терористичких организација да створе тајне ћелије и почине терористичке злочине.

"Као резултат предузетих мера у овој години, у фази припреме спречена су 123 терористичка злочина, укључујући 64 терористичка напада. Сузбијене су активности 68 тајних ћелија међународних терористичких организација", саопштио је комитет.

Поред тога, пронађено је око 2,6 хиљада доказа о илегалној трговини оружјем, ликвидирано је више од 50 подземних радионица за оружје, а сузбијене су активности 74 организоване криминалне групе које су се бавиле производњом оружја. Значајно су смањени ресурси терориста, блокирани су рачуни око 3 хиљаде грађана укључених у финансирање тероризма, у укупном износу од више од 94 милиона рубаља.

image
VV inauguration
banner