Русија

Руски министар одбране Белоусов: Белорусија остаје поуздан партнер и лојалан савезник Русије (ВИДЕО)

Министарство одбране Русије саопштило је да ће Белоусов разговарати са белоруским колегом о војно-техничкој сарадњи и осигуравању безбедности Уније
Руски министар одбране Белоусов: Белорусија остаје поуздан партнер и лојалан савезник Русије (ВИДЕО)© Вячеслав Прокофьев / РИА Новости

Руској Федерацији и Белорусији данас је, више него икада, потребна блиска сарадња како би предузеле додатне мере за осигурање безбедности, изјавио је руски министар одбране Андреј Белоусов.

"Желео бих да напоменем да је Република Белорусија била и да остаје наш најближи сусед, лојалан савезник и поуздан партнер", казао је Белоусов на састанку са белоруским министром одбране Виктором Хрењином у Минску.

Како је додао, данас је двема земљама, више него икада, потребна блиска сарадња како би правовремено одговорили на промене војно-политичке ситуације у свету и предузели додатне мере за осигурање безбедности Уније.

Он је изразио спремност да разговара о "најхитнијим питањима војно-техничке сарадње" и напоменуо да му је драго што се лично састаје са белоруским колегом, захваливши му се на топлој добродошлици и гостопримству.

Хрењин је, отварајући састанак, честитао Белоусову именовање на место министра одбране Руске Федерације.

"Уверен сам да ће вам ваше искуство, знање и лидерски квалитети омогућити да успешно решавате сложене задатке који стоје пред Оружаним снагама Руске Федерације у овим тешким временима. Наш данашњи сусрет је још једна потврда чврстих братских веза и стратешког партнерства Републике Белорусије и Руске Федерације. То је посебно важно у садашњим веома тешким условима војно-политичке ситуације око наших држава", навео је Хрењин.

Министар одбране Русије Андреј Белоусов допутовао је данас у Минск, где се састао са белоруским колегом Виктором Хрењином.

Министарство одбране Русије раније је саопштило да ће Белоусов разговарати у Минску са белоруским колегом о војно-техничкој сарадњи и осигуравању безбедности Уније.

"Током преговора, стране ће разговарати о актуелним питањима билатералне војне, војно-техничке сарадње и обезбеђивања безбедности Уније", наводи се у саопштењу.

Министра одбране Руске Федерације лично је дочекао министар одбране Републике Белорусије генерал-потпуковник Виктор Хрењин.

Претходно је руски председник Владимир Путин допутовао у дводневну званичну посету Минску, а ово путовање у Белорусију је друга Путинова инострана посета, након што је 7. маја инаугурисан за председника Русије. 

Руског председника је дочекао председник Белорусије Александар Лукашенко.

Како је саопштила прес-служба Кремља, посета се одвија на Лукашенков позив.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков раније је најавио да ће два лидера имати опсежан разговор у четвртак увече, а да ће петак "бити дан званичне посете".

image