Свет

Дан јединства народа Русије и Белорусије: Путин и Лукашенко разменили честитке

Савезна држава је јединствен заједнички пројекат и пример најуспешније интеграције на постсовјетском простору, истакао је белоруски лидер
Дан јединства народа Русије и Белорусије: Путин и Лукашенко разменили честиткеwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Председник Русије Владимир Путин и његов белоруски колега Александар Лукашенко разменили су честитке поводом Дана јединства народа двеју земаља, који се обележава 2. априла.

Путин је у честитки истакао да су, упркос тешкој међународној ситуацији, Москва и Минск успели да ураде много на развоју вишестраних веза и јачању институција Савеза.

"Координација напора у сфери спољне политике, одбране и безбедности даје добре резултате", навео је Путин, додајући да је уједначавање законодавства Русије и Белорусије у најважнијим областима створило основу за спровођење јединствене макроекономске и монетарне политике, као и за формирање заједничког социо-економског простора.

Руски лидер је такође напоменуо да је нови сет мера за интеграционе процесе у Савезу у складу с јачањем стабилности у Евроазији.

Лукашенко је пак навео да је савезна држава јединствен заједнички пројекат и пример најуспешније интеграције на постсовјетском простору.

"Искуство стечено током четврт века омогућава нам да брзо и ефикасно одговоримо на изазове и претње без преседана с којима су се наше земље суочиле, да консолидујемо и бранимо заједничке интересе на међународној сцени", навео је Лукашенко.

Додао је да је сигуран да богата билатерална агенда отвара нове изгледе за дугорочну обострано корисну сарадњу, продубљивање белоруско-руских кооперативних веза, у крајњем циљу повећања благостања грађана Белорусије и Русије.

Дан јединства народа Русије и Белорусије обележава се у знак сећања на 2. април 1996. године, када су председници двеју држава потписали споразум "О формирању Савеза Русије и Белорусије", што је означило почетак процеса међусобне интеграције држава.

image
VV inauguration
banner