Русија

Захарова о резолуцији о Сребреници: Циљ је да се сва одговорност за сукоб припише српском народу

Портпаролка руског Министарства спољних послова прокоментарисала је усвајање необавезујуће резолуције о Сребреници у Генералној скупштини Уједињених нација
Захарова о резолуцији о Сребреници: Циљ је да се сва одговорност за сукоб припише српском народу© Сергей Гунеев / РИА Новости

Резолуција о "геноциду" у Сребреници, коју је у четвртак усвојила Генерална скупштина Уједињених нација је антисрпска, а њен циљ је да се сва одговорност за сукоб током деведесетих у Босни и Херцеговини пребаци на српски народ, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Наиме, за резолуцију је гласало 84, против је било 19, а уздржано 68 земаља од 193 чланице УН, чиме је, према правилима гласања Генерална скупштина усвојила нацрт резолуције.

Захарова је истакла да се иза демагошког расуђивања хуманитарне природе јасно види намера да се сва одговорност за сукоб на југу Србије свали на српски народ, кажњавајући га за слободоумље, независност и неспремност да се "повинује" наредбама НАТО-а.

Према њеним речима, Русија је, заједно са истомишљеницима, покушала да уразуми ауторе антисрпске идеје, али западњаци нису хтели да слушају.

"Штетне последице остају на њиховој савести", поручила је Захарова.

Резолуцији су се противиле Русија, Кина, Србија, Сирија, Куба, Северна Кореја, ДРЦ, Мали, Никарагва, Науру, Еритреја и Мађарска. Израел није учествовао у гласању. За су гласале земље Запада.

Председник Србије Александар Вучић рекао је, након што је усвојена резолуција о Сребреници, да је Србија била у праву када је упозорила да ће ова резолуција изазвати поделе, не само у региону већ и у УН.

Он је подсетио да је ово први пут да гласање о геноциду у УН не буде једногласно.

"То се дешава јер су неки људи хтели да искористе своју политичку моћ да исполитизују ову тему", рекао је.

image