Русија

Захарова о Бајденовој изјави да су Американци незаменљива нација: Кринџ године

Док хвали САД и тврди да је Вашингтон једина суперсила на свету, амерички председник не спомиње државни дуг земље и штампање новца, подсећа Марија Захарова
Захарова о Бајденовој изјави да су Американци незаменљива нација: Кринџ годинеwww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Када говори о томе да су Американци "незаменљива нација, једина суперсила на свету и главна демократија", председник САД Џозеф Бајден из неког разлога не спомиње амерички државни дуг и неконтролисано штампање новца, указала је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова у недавној  објави на Телеграму, оценивши да је то "кринџ године".

"Али, најсмешније је то што је 1912. године демократски председнички кандидат Вудро Вилсон рекао у предизборном говору да 'нико није незаменљив'. Вилсон је те изборе добио", подсетила је Захарова.

Амерички државни дуг, подсетимо, достигао је невероватан износ. Према подацима из марта америчког Министарства финансија, државни дуг је премашио 34 билиона долара и он наставља да се увећава за око један билион долара скоро сваких 100 дана.

Америчка централна банка, Федералне резерве (ФЕД), пријавиле су губитак од 114 милијарди долара за 2023. годину, а то је први пут у америчкој историји. Многи стручњаци сматрају да је ово само почетак.

У исто време, Русија је, упркос санкцијама и СВО, успела да оствари невероватне економске резултате, а њен економски раст се наставља и даље. БДП је тако у првом кварталу године достигао 5,4 одсто. Руска Федерација наставља да развија и јача партнерства са пријатељским земљама, а до 2030. зацртан је нови циљ – Русија ће постати четврта економија света. 

image