Економија

Општи песимизам: Све више Американаца очекује да ће се њихова економија срушити као совјетска

Мишљења о америчкој економији варирају, али једна група има изразито одлучан (и суморан) став
Општи песимизам: Све више Американаца очекује да ће се њихова економија срушити као совјетскаGetty © John M Lund Photography Inc

Све више корисника форума "Редит" припрема се за пад америчке економије налик оном у Совјетском Савезу, пише "Бизнис инсајдер".

Од улагања у акције војних компанија, до одбијања штедње у готовини, економска чаша није напола празна у очима ових људи – скоро је сува. Уз то, покрет постаје све популарнији, и чланство у подгрупи форума названој "економски колапс" порасло је за 80 одсто од краја 2021. до краја 2023.

Чак и пролазно интересовање за потенцијални пад привреде расте. Претраге за "слом берзе" и "економски крах" порасле су за 17 и 15 одсто, према подацима које је прикупио портал.

Општи песимизам одражава шта Американци мисле о својој економији. Средња класа верује да живот којем су тежили више није могућ. Запослени и они са каквим-таквим приходима једва састављају крај с крајем, а чак ни они који иду у пензију нису финансијски спремни.

Високе хипотекарне стопе на тржишту некретнина већ неко време представљају проблем. Да ствар буде гора, све више кућа у САД вреди знатно мање од хипотека које их финансирају.

Иако је стопа незапослености ниска, број компанија које подносе пријаве за стечај расте, што значи даље одлагање смањења каматних стопа. То је подстакло неке стручњаке да спекулишу да ће се привреда САД срушити пре него што дође до толико жељених и ишчекиваних резова.

image