Русија

Путин стигао у Узбекистан, положио венац на Споменик независности (ВИДЕО)

Како је раније саопштила прес-служба Кремља, након посете стране планирају да потпишу "пакет билатералних докумената"
Путин стигао у Узбекистан, положио венац на Споменик независности (ВИДЕО)© Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Руски председник Владимир Путин допутовао је у Узбекистан, где ће, у оквиру државне посете, разговарати са председником те земље Шавкатом Мирзијојевом.

Путин је у посету тој републици дошао на позив председника Узбекистана. Посета ће трајати два дана – 26. и 27. маја.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је рекао да је "лична комуникација двојице председника значајна за посету", као и да ће бити разговора о најосетљивијим питањима.

Путин је по доласку у Ташкент отишао у парк Нови Узбекистан, где је положио венац на Споменик независности.

Парк Нови Узбекистан је највећи културно-рекреативни парк у републици, настао на иницијативу председника Мирзијојева. Отворен је 2021. године поводом 30. годишњице независности Узбекистана.

Након церемоније, заједно са својим узбекистанским колегом Мирзијојевим, Путин се упознао са кратком презентацијом припремних пројеката за Азијске игре и "Нови Ташкент" који се налази у парку.

Лидери на преговорима намеравају да разговарају о стању и перспективама развоја билатералних односа, као и да размене мишљења о регионалним проблемима.

Осим тога, Путин и Мирзијојев ће учествовати на првом састанку Савета региона Русије и Узбекистана.

Како је раније саопштила прес-служба Кремља, након посете стране планирају да потпишу "пакет билатералних докумената".

Москва и Ташкент сарађују у многим областима – трговини, енергетици, индустријској сарадњи, војно-техничкој сарадњи, културној и хуманитарној размени и другим областима.

image