Русија

Руски гас први пут у Централној Азији: Путин покренуо гасовод за Узбекистан и Казахстан (ВИДЕО)

Русија потврђује свој статус поузданог снабдевача гасом и отворена је за сарадњу у тој области, поручио је руски председник на састанку са лидерима Узбекистана и Казахстана Шавкатом Мирзијојевим и Касим-Жомартом Токајевим
Руски гас први пут у Централној Азији: Путин покренуо гасовод за Узбекистан и Казахстан (ВИДЕО)www.globallookpress.com © President Of Russia/Keystone Press Agency

Руски председник Владимир Путин је заједно са лидерима Узбекистана и Казахстана Шавкатом Мирзијојевим и Касим-Жомартом Токајевим покренуо испоруку руског гаса овим двема земљама.

Лидери су саслушали извештаје шефа "Гаспрома" Алексеја Милера, министра енергетике Узбекистана Журабека Мирзамахмудова и министра енергетике Казахстана Алмасадама Саткалијева, након чега је гас пуштен.

"Русија потврђује свој статус поузданог снабдевача гасом и отворена је за сарадњу у тој области", рекао је руски председник Владимир Путин на церемонији почетка испоруке руског гаса Узбекистану преко територије Казахстана.

Како је истакао, реализација тог пројекта ће имати очигледне користи за све три државе.

"Узбекистан ће добити додатни извор снабдевања енергијом, који ће обезбедити несметано снабдевање топлотном и електричном енергијом домаћинстава и друштвено значајних објеката. Казахстан ће моћи да реши питање гасификације својих северних и источних региона, а 'Гаспром' већ ради на одговарајућим правцима и параметрима за снабдевање гасом", прецизирао је руски председник.

Путин је нагласио да ће се Русија трудити да за ту врсту горива изађе у сусрет свим казахстанским и узбекистанским пријатељима, партнерима и другим заинтересованим потрошачима.

Према његовим речима, пројекат је од великог значаја са становишта економског развоја и обезбеђивања енергетске безбедности не само три земље, већ и читавог великог региона, назвавши тај пројекат "најјачим трилатералним енергетским пројектом".

Путин је раније изјавио да никада раније у Централну Азију није испоручен гас руске производње и да ће сада гас из Руске Федерације стићи у Узбекистан у транзиту преко Казахстана, а део ће се испоручивати и Казахстану. 

Према речима руског председника, ово је обострано користан пројекат који је осмишљен да ојача енергетску безбедност читавог региона. 

Путин провозао двојицу лидера у свом "Аурусу"

Руски председник искористио је прилику и одлучио да лидерима Узбекистана и Казахстана лично демонстрира могућности свог теренца "Ауруса".

image