Русија

Лавров: Столтенберг је прекорачио овлашћења генералног секретара НАТО-а

Сумњам да генерални секретар може да преузме такву одговорност, да говори у име чланица блока, оценио је шеф руске дипломатије
Лавров: Столтенберг је прекорачио овлашћења генералног секретара НАТО-а© Михаил Метцель / РИА Новости

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг прекорачио је своја овлашћења говорећи о праву Украјине да удари територију Русије западним оружјем, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

"Сумњам да генерални секретар може да преузме такву одговорност, да говори у име чланица блока, када се о тој теми разговарало у оквиру НАТО-а. Не мислим на нивоу секретаријата и генералног секретара, већ унутар блока, који укључује земље чланице, а он спроводи њихову вољу. Мислим да је прекорачио своја овлашћења", казао је Лавров.

Према његовим речима, Столтенберг, који је дао такву изјаву о ударима на руску територију, "већ је био под опсадом самих чланица НАТО-а".

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг позвао је савезнике да повуку забрану Украјини да користи оружје Алијансе у нападима на војне циљеве на територији Руске Федерације.

"Сада када се воде многе борбе у Харкову, близу границе, ускраћивање могућности Украјини да користи ово оружје против легитимних војних циљева на руској територији им отежава одбрану", рекао је он у интервјуу за "Економист".

Лист наводи да је Столтенбергова јасна мета, била политика коју води председник САД Џозеф Бајден, а којом он одређује циљеве које Украјина може да нападне америчким наоружањем.

Министар спољних послова Италије Антонио Тајани инсистирао је на томе да оружје које Италија шаље Кијеву мора да се "користи само у Украјини".

image