Русија

Зашто бисмо, дођавола, то урадили? Западне компаније одустају од планова за излазак из Русије

Бројне западне компаније остале су у Русији упркос ранијим најавама да ће отићи, подстакнуте обновљеном потрошачком активношћу у земљи
Зашто бисмо, дођавола, то урадили? Западне компаније одустају од планова за излазак из Русијеwww.globallookpress.com © Igor Sinitsyn/imageBROKER.com

Козметички бренд "Авон" у власништву "Натуре", француски произвођач индустријског гаса "Ер Ликвид" и британска групација "Рекит", која производи све од лекова против болова до кондома, међу стотинама су западних компанија које су остале у Русији од почетка Специјалне војне операције, упркос ранијим најавама да ће отићи.

"Многе европске компаније су се заиста нашле између камена и наковња", рекао је "Фајненшел тајмсу" један извршни директор који ради са западним компанијама у земљи. "Рекли су да ће отићи. Предочен им је избор купаца који им је био неприхватљив", додао је он.

Све у свему, више од 2.100 мултинационалних компанија остало је у Русији од 2022. године, утврдила је Кијевска школа економије, у поређењу са око 1.600 међународних компанија које су или напустиле тржиште или су смањиле пословање.

Убрзо након почетка СВО, десетине међународних групација се обавезало да ће смањити своје присуство у Русији како би изгладнели економију земље и "ратну касу" Кремља.

Москва је, међутим, постепено повећавала трошкове корпоративног одласка, уводећи обавезни попуст од 50 одсто на имовину из "непријатељских" земаља која се продаје руским купцима и минимални "излазни порез" од 15 одсто. Такође је све теже пронаћи локалне купце прихватљиве и за продавца и за Москву и чије учешће није у супротности са западним санкцијама.

Неке компаније више не осећају да су принуђене да напусте земљу. "Авон" је започео процес продаје свог руског пословања и добио понуде, али је одлучио да их не прихвати.

"Више од 135 година, 'Авон' се залаже за жене где год да се налазе у свету, без обзира на етничку припадност, националност, године или веру", саопштила је компанија.

Александра Прокопенко, сарадник у Карнеџи Русија рекла је да су раст плата и економска ситуација која је боља него што се очекивало подстакли потрошачки бум, чинећи Русију много привлачнијом за мултинационалне компаније, посебно у потрошачком сектору.

Инвеститор и члан одбора "Унилевера" Нелсон Пелц рекао је за "Фајненшел тајмс" да је извршио притисак на групацију да не оде из земље.

"Ако се повучемо из Русије, они ће узети наше брендове за себе. Мислим да то није добра трговина", рекао је Пелц, додавши да ривали као што су "Пи енд Џи" и "Колгејт" нису напустили земљу. "Зашто бисмо, дођавола, ми то урадили?", истакао је он.

image