Свет

Западне фирме изгубиле више од 107 милијарди долара због напуштања руског тржишта

Губици су порасли за око трећину од последње рекапитулације која је објављена у августу 2023, чиме се наглашава обим финансијских последица по компаније које су напустиле Русију
Западне фирме изгубиле више од 107 милијарди долара због напуштања руског тржиштаwww.globallookpress.com © Vladimir Baranov

Стране компаније које су напустиле руско тржиште након почетка војне операције у Украјини у фебруару 2022. године изгубиле су више од 107 милијарди долара зараде, показује истраживање Ројтерса.

Губици су порасли за око трећину од последње рекапитулације те агенције која је објављена у августу 2023, чиме се наглашава обим финансијских последица по компаније које су напустиле Русију.

Како наводи та агенција, око 1.000 западних компанија је напустило Русију током последње две године, али више стотина њих и даље послује на руском тржишту.

Западне земље су замрзле руску имовину у вредности од око 300 милијарди долара. Немачка је национализовала некадашњу немачку подружницу "Гаспрома", док је "Росњефтову" рафинерију у Швету ставила под контролу домаћих фирми.

Русија је упозорила да ће одговорити на наводни план европских земаља да отуђе профите од замрзнуте руске имовине, упозоравајући на катастрофалне последице и називајући тај план "пљачком".

Западне банке су такође забринуте да би заплена руске имовине могла да има изузетно негативне последице.

Москва је већ преузела привремену контролу над деловима имовине западних компанија у Русији, а "РИА Новости" процењују да би у Запад могао да изгуби око 288 милијарди долара ако би Русија увела контрамере.

image