Русија

Белоусов у Казахстану: Односи Москве и Астане су основа стабилности у Централној Азији

Руски министар одбране је истакао да је ситуација у свету изузетно тешка и да тежи даљем погоршању
Белоусов у Казахстану: Односи Москве и Астане су основа стабилности у Централној Азијиwww.globallookpress.com © Alexei Druzhinin/ZUMAPRESS.com

Интеракција Русије и Казахстана се гради на бази савезништва и стратешког партнерства, као најважнијег фактора у одржавању стабилности у Централној Азији, изјавио је руски министар одбране Андреј Белоусов на састанку са министром одбране Казахстана Русланом Жаксилковим у Алматију.

"Казахстан је савезник и стратешки партнер Русије. На основу тога градимо сарадњу у војној сфери, која је један од најважнијих фактора у одржавању стабилности у читавом региону Централне Азије", казао је Белоусов и истакао да је ситуација у свету изузетно тешка, као и да има тенденцију даљег погоршања, укључујући и регион Централне Азије. 

Он је додао да је један од главних задатака билатералне сарадње са Казахстаном унапређење јединственог ПВО система.

Белоусов је истакао да руски војни ресор високо цени достигнути ниво односа са Казахстаном како на билатералној основи, тако и у оквиру мултилатералних структура, посебно кроз ОДКБ.

"Посао је урађен веома добро, нема никаквих проблема, а проблеми који се јављају се прилично успешно решавају на радни начин", истакао је министар одбране Руске Федерације.

Као главне области билатералне сарадње, Белоусов је навео унапређење Јединственог регионалног система противваздушне одбране Русије и Казахстана, размену искустава о активностима оружаних снага, обезбеђивање функционисања полигона руског Министарства одбране на територији републике и војно-техничку сарадњу и обуку кадрова.

Руски министар одбране захвалио је свом колеги на топлој добродошлици, истакавши да му је драго што су се лично упознали.

Министарство одбране Русије саопштило је да ће на маргинама састанка, Белоусов одржати низ билатералних састанака са шефовима војних ресора земаља ОДКБ.

image