Русија

Нови руски министар одбране открио приоритете: Наоружање војске и развијање нових метода ратовања

Безбедносна питања требало би да буду на првом месту, оценио је Андреј Белоусов
Нови руски министар одбране открио приоритете: Наоружање војске и развијање нових метода ратовања© Александар Астафјев / РИА Новости

Почео сам да се упознајем са пословима у Министарству одбране, а тамо су сва питања од највећег приоритета, оценио је кандидат за министра одбране Руске Федерације Андреј Белоусов.

"Почео сам да се упознајем са пословима. Тамо су сва питања приоритет, других једноставно нема", истакао је Белоусов на пленарној седници Савета Федерације и додао да би безбедносна питања требало да буду на првом месту.

Према његовим речима, један од најважнијих задатака је обезбеђивање наоружања групама руских трупа у зони Специјалне војне операције.

"У току је СВО, стога сва најхитнија актуелна питања су, пре свега, у вези са опремањем групе која тамо делује, обезбеђивањем најсавременије војне и специјалне опреме: артиљеријска муниција, пројектили, лична заштита војног особља, специјалне комуникације, дронови, опрема за електронско ратовање и друго", навео је.

Он је нагласио да, како би се предухитриле Оружане снаге Украјине, неопходно је развити нове методе борбених дејстава, а циљ у овој ситуацији је регрутовање Оружаних снага и да нема речи о мобилизацији.

Још један од приоритетних задатака које је Белоусов навео јесте кадровско попуњавање Оружаних снага. "Овде није реч о мобилизацији", нагласио је одмах кандидат за министра одбране.

Важно је и питање благовремене исплате војницима, решење стамбеног питања за борце и доступност медицинских услуга, додао је Белоусов.

Поред тога, наставио је, потребно је ефикасније спровођење државних поруџбина упућених војно-индустријским предузећима, како би руска војска у потпуности била обезбеђена свим врстама производа.

Поред тога, Белоусов се дотакао теме војног образовања, напомињући да су се и овде нагомилали одређени проблеми које треба решити.

Коментаришући његову номинацији на ту функцију, Белоусов је рекао да му је "руски председник указао велико поверење" и да је "свестан своје одговорности према земљи, руском народу, председнику Руске Федерације у складу са планираним именовањем".

Белоусов је обећао да на овој функцији неће поштедети своје здравље, а ако буде потребно, и живот за решавање постављених задатака.

"Увек сам се чврсто руководио принципом – 'Може да се погреши, али да се лаже не може'", поручио је Белоусов.

Председник Русије Владимир Путин предложио је Андреја Белоусова за новог министра одбране, а Путин је своје предлоге упутио Савету Федерације.

Белоусов је стекао репутацију сјајног економисте у влади Михаила Мишустина и има Путиново пуно поверење.

Он није војно лице, међутим, узимајући у обзир успешну каријеру, оданост отаџбини и задатке које је обављао, нова дужност му неће престављати проблем. Белоусов је више од 20 година при власти, искусан је политичар и током пандемије 2020. године, привремено је преузео дужност премијера.

image