Русија

Русија "узвраћа ударац" Клунију: Ако тражите ратне хушкаче, свратите до Беле куће

Надлежни органи Руске Федерације би могли да прогласе Клунијеву фондацију за правду, која је недавно објавила "лов на руске новинаре", као непожељну у Русији
Русија "узвраћа ударац" Клунију: Ако тражите ратне хушкаче, свратите до Беле кућеGetty © James Devaney/GC Images

Комисија Државне думе за испитивање мешања страних држава у унутрашњу политику Русије можда ће за непожељну прогласити америчку Фондације за правду Џорџа Клунија, изјавио је шеф комисије Василиј Пискарев.

Према речима Пискарева, фондација америчког глумца и његове супруге је "покренула лов" на руске новинаре захтевајући да Међународни кривични суд и Европол за њима распишу потернице.

Руске новинаре они оптужују, ни мање ни више, него за ратнохушкачко деловање, указао је Пискарев и напоменуо да ратне хушкаче треба тражити не у московским редакцијама, већ преко океана.

"Вашингтон је незадовољан све већим утицајем руских медија, који су, иако одавно блокирани и под санкцијама Америке и њихових НАТО савезника, успели да, широм света, представљају другачију тачку гледишта од америчке", додао је руски званичник.

Америка је та која шаље Украјини оружје дугог домета и високо прецизно оружје, подстичући гранатирање руских градова, нагласио је Пискарев.

"Њихови позиви на мир су врхунац цинизма и прикривање трагова који упорно воде до Беле куће. Одатле данас долази претња миру, а не из Москве", објаснио је Пискарев.

Подли поступци америчких невладиних организација према руским новинарима неће остати без одговора, поручио је руски званичник.

Покушаји Фонда америчког глумца Џорџа Клунија да хапси руске новинаре осуђени су на пропаст, рекао је заменик председника Савета за безбедност Русије Дмитриј Медведев.

"Неки неталентовани глумац по имену Џорџ Клуни одлучио је да употреби своју Фондацију за прогон руских новинара широм света. Ипак, ти напори ће бити осуђени на пропаст: наши професионални новинари ће први пронаћи њега. И спремни су да причају од 'сумрака до свитања'", написао је Медведев на друштвеној мрежи "Икс" алудирајући на истоимени Клунијев филм из 1996. године.

План Фондације брачног пара Клуни да тражи хапшење руских новинара у иностранству је сумант, оцењује портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Предлажем да руски новинари питају те лудаке за објашњење", рекао је он, одговарајући на питање како Кремљ гледа на такву иницијативу.

Овим поводом се огласила и главна уредница медијске групе "Русија севодња" и телевизијског канала РТ Маргарита Симоњан и рекла да јој је пре недељу дана речено да Амал Клуни покушава да је ухапси, а да је управо стигла и потврда.

"Не разумете ви ништа о нама пропагандистима. Те ваше 'друге земље' у којима планирате да нас хапсите, мени уопште не требају. Штавише, у Риднењкој (улица у њеном родном Кубану) трешње су тек сазреле", поручила је Симоњан.

Клунијева НВО, коју су основали амерички глумац и његова супруга Амал, као своју мисију дефинише прикупљање доказа о ратним злочинима, преношење информација тужиоцима и одбрану интереса жртава сукоба у суђењима. Они делују у Венецуели, Сирији, Републици Конго и Украјини.

image