Русија

Русија писала САД, Немачкој, Француској, Кипру: Шта се дешава с истрагом о "Северном току"?

Упркос доступним доказима, надлежни органи поменутих држава нису истражили околности финансирања и пружања друге помоћи у извршењу терористичких аката
Русија писала САД, Немачкој, Француској, Кипру: Шта се дешава с истрагом о "Северном току"?www.globallookpress.com © Nord Stream AG

Руско тужилаштво послало је захтеве Сједињеним Државама, Немачкој, Француској и Кипру у вези с терористичким актима почињеним против интереса Русије и њених грађана, укључујући експлозије гасовода "Северни ток 1" и "Северни ток 2".

"Руско генерално тужилаштво упутило је додатне захтеве надлежним органима Сједињених Држава, Немачке, Француске и Кипра у вези с терористичким актима и сродним кривичним делима почињеним на територији Русије против интереса Русије и њених грађана, укључујући акт међународног тероризма – експлозије гасовода 'Северни ток 1' и 'Северни ток 2'", рекао је портпарол тужилаштва Андреј Иванов.

Према његовим речима, упркос доступним доказима, надлежни органи САД, Кипра и Француске нису истражили околности финансирања и пружања друге помоћи у извршењу ових терористичких аката, док власти Савезне Републике Немачке избегавају своје међународне обавезе да сарађује с Русијом.

Иванов је подсетио да су у питању земље потписнице Међународне конвенције о спречавању терористичких напада бомбама из 1997. и Међународне конвенције о сузбијању финансирања тероризма из 1999. године.

"С тим у вези, они су дужни да предузму мере за истрагу тероризма и његовог финансирања, као и да пруже максималну помоћ у истрази оваквих противправних дела, укључујући помоћ у прибављању доказа неопходних за поступак", прецизирао је Иванов.

Додатним руским захтевима се "скреће пажња надлежним органима ових држава на потребу предузимања мера за испуњавање својих међународних обавеза у борби против терористичке активности и њеног финансирања, организовање истрага о незаконитим активностима и привођење починилаца правди".

Генерално тужилаштво је 3. априла саопштило да је надзорна агенција размотрила захтеве три посланика, као и јавних личности Александра Дугина и Андреја Деркача за истрагу о умешаности лица и организација у иностранству у организовању и финансирању низа терористичких аката у Русији, укључујући саботажу гасовода "Северни ток 1" и "Северни ток 2". Тужилаштво је потом упутило релевантне захтеве надлежним органима Сједињених Држава, Немачке, Француске и Кипра.

image