Русија

Председник Државне думе: Украјинско питање је немогуће решити без Русије

"Све више земаља увиђа да је политика Вашингтона и Брисела заснована на лицемерју и двоструким стандардима", истакао је Володин
Председник Државне думе: Украјинско питање је немогуће решити без Русијеwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Нема решења украјинског питања без учешћа Русије, констатовао је председник Државне думе Вјачеслав Володин коментаришући предстојећи самит у Швајцарској на који Руска Федерација није позвана.

"Решавање украјинског питања без учешћа Русије је немогуће, а све је мање учесника конференције о украјинској кризи у Швајцарској", написао је Володин на свом Телеграм каналу.

Наставио је речима да је (тренутно последња) учешће отказала Саудијска Арабија, док је раније исто учинила и Кина, чије је Министарство спољних послова саопштило да дневни ред швајцарског састанка "одудара од захтева Пекинга", али и општих очекивања светске заједнице.

"Чак и савезници Вашингтона, попут Аустралије, снижавају ниво свог учешћа – уместо премијера, на конференцију ће отићи министар задужен за заштиту инвалида, што свакако има дубље значење", написао је први човек Думе.

Додао је да ће на самиту присуствовати најмање једна особа с менталним инвалидитетом, то јест Зеленски, као и они који су похитали да се састану с њим – Зеленски је данас "нико" будући да су му престала овлашћења председника Украјине.

"Све више земаља увиђа да је политика Вашингтона и Брисела заснована на лицемерју и двоструким стандардима. С једне стране, САД и Европска унија покушавају да одвуку државе на конференцију у Швајцарску, лажући да желе мирно решење. С друге стране дозвољавају кијевском режиму да (користећи западно оружје) удара по територији Руске Федерације иако је престанак испоруке оружја кијевским нацистима најефикаснији и најбржи начин да се оконча сукоб у Украјини", истакао је Володин.

Објаву на Телеграму завршио је речима да је сваки покушај да се Русији наметну било какве одлуке донете на састанцима које организују Вашингтон и Брисел – осуђен на пропаст.

На конференцију у Швајцарској, која је планирана за 15. и 16. јун, позвано је више од 160 делегација, укључујући и оне из земаља Г7, Г20 и БРИКС-а, док ће, по информацијама "Блумберга", учествовати тек око 70 држава, међу којима су Канада, Немачка и Јапан, али не и Кина и бројне земље Глобалног југа које су у све приснијим односима с Русијом.

Чак ни главни покровитељ кијевског режима, председник САД Џозеф Бајден неће отићи у Луцерн, будући да у исто време у Холивуду сакупља новац за своју предизборну кампању – замениће га потпредседница Сједињених Држава Камала Харис и саветник председника за безбедност Џејк Саливан.

image