Свет

МСП Кине: Пекинг се залаже за мировни самит који признају и Русија и Украјина

САД треба да размисле о својој улози у украјинском сукобу, поручила је портпаролка кинеског Министарства спољних послова Мао Нинг
МСП Кине: Пекинг се залаже за мировни самит који признају и Русија и УкрајинаGetty © Wang Xiaofeng/VCG

Кина се залаже за одржавање мировне конференције о Украјини, коју ће признати и Москва и Кијев, изјавила је портпаролка кинеског Министарства спољних послова Мао Нинг.

"Кина охрабрује и подржава све напоре који доприносе мирном решавању кризе, а такође подржава благовремено сазивање међународне мировне конференције коју признају и Русија и Украјина, уз равноправно учешће свих страна и непристрасну дискусију о свим мировним иницијативама", казала је Мао Нинг.

Она је додала да Пекинг позива Вашингтон да дубоко размисли о својој одговорности за настанак и ескалацију украјинске кризе.

"Кина позива Сједињене Државе да зауставе клевете и притиске и престану да неселективно уводе незаконите једностране санкције. Што се тиче украјинске кризе, Пекинг је задржао објективан и поштен став, а такође инсистира на промовисању помирења и преговора", указала је.

Мао Нинг је нагласила да је "Кина спремна да настави сарадњу са међународном заједницом како би промовисала политичко решење украјинске кризе".

Истовремено, одговарајући на питање да ли ће Кина послати представника на конференцију у Швајцарску и ко ће то бити, она је указала да "тренутно нема информације о том питању".

Раније је "Блумберг", позивајући се на изворе, известио да Бразил и Индија могу послати млађе званичнике на конференцију о Украјини у Швајцарску, док би се Кина могла ограничити само на присуство вишег државног службеника.

Наиме, Швајцарска ће одржати конференцију о Украјини 15 и 16. јуна у летовалишту Бургеншток у близини Луцерна, на коју је позвано више од 160 делегација из целог света, укључујући чланице Г7, Г20, БРИКС, ЕУ и друге, али не и дипломате Русије.

image