Русија

Захарова: Јапан изгубио истинску независност и суверенитет

Влада у Токију не може да доноси национално оријентисане одлуке, каже портпаролка МСП Русије
Захарова: Јапан изгубио истинску независност и суверенитетGetty © Wong Yu Liang

Јапан је изгубио истинску независност и суверенитет и нема могућност, а сада ни право – са становишта САД – да доноси национално оријентисане одлуке, изјавила је за "РИА Новости" званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова, на маргинама Међународног економског форума у Санкт Петербургу (СПИЕФ).

Раније је генерални секретар јапанске владе Јошимаса Хајаши, коментаришући изјаву руског председника Владимира Путина о непостојању услова за наставак дијалога о мировном споразуму, рекао да су наводни покушаји Москве "да пребаци одговорност на јапанску страну крајње неправедни и категорички неприхватљиви". 

"Што се тиче питања зашто се Токио тако понаша, нажалост, он није независан, ово је још један пример како је економски развијена сила, која има своју историју, своју културу, изгубила истинску независност и истински суверенитет и нема прилику, а сада ни право, са тачке гледишта свог супервизора у Вашингтону, да доносе национално оријентисане одлуке", рекла је Захарова.

Коментаришући изјаве Токија да Москва наводно покушава да одговорност за погоршање односа пребаци на Јапан, Захарова је позвала власти те земље да дају бар један пример како Руска Федерација уништава билатералне односе. Према њеним речима, таквих примера нема.

Она је истакла да је Русија увек у свему показивала добру вољу, а Јапан је у први план стављао политичке и историјске проблеме, не дозвољавајући да се односи између земаља отворе "у потпуности".

"Остварили смо потпуни контакт, развили смо их – те везе, нашли смо могућности да изађемо из тешких ситуација. Договорено је много занимљивих пројеката, а постојала је и добра мапа пута за проналажење решења и могућности за имплементацију... Вероватно су се САД плашиле неког зближавања, али, по мом мишљењу, економска корист је свима очигледна ако се такво зближавање или барем нормални односи развију", приметила је она.

image