Свет

Јапан забринут због сарадње Русије и Кине, јача односе са НАТО-ом, али жели енергенте

Токио намерава да задржи учешће у руским пројектима "Сахалин-1" и "Сахалин-2", јер их сматра важним за енергетску безбедност, наводи се у годишњем извештају о дипломатији јапанског Министарства спољних послова под називом "Плава књига"
Јапан забринут због сарадње Русије и Кине, јача односе са НАТО-ом, али жели енергентеwww.globallookpress.com © Rodrigo Reyes Marin/AFLO

Токио је забринут због војне сарадње Русије и Кине и сматра да је неопходно пратити заједничке акције Москве и Пекинга у близини Јапана, наводи се у објављеном годишњем извештају о дипломатији јапанског Министарства спољних послова под називом "Плава књига".

"У војној сфери, дошло је до повећане сарадње Русије и Кине, као што су заједнички пролазак бродова (од јула до августа) и заједнички летови, у којима учествују бомбардери (јун и децембар)", наводи се у документу.

Истиче се да са безбедносног гледишта Јапана, све већа учесталост заједничких акција Кине и Русије око Јапана је забрињавајућа и то треба помно пратити.

Како се додаје, Јапан, у вези са "променљивом међународном безбедносном ситуацијом", намерава да јача сарадњу са НАТО-ом и у будућности.

"Као одговор на променљиво међународно безбедносно окружење, да би одржао и ојачао светски поредак заснован на владавини права, Јапан ће ојачати стратешку сарадњу са НАТО-ом, партнером са којим дели основне вредности и стратешке интересе", наглашава се у документу.

Аутори извештаја подсећају да је 2023. године, током самита НАТО у јулу, где је био присутан и јапански премијер Фумио Кишида, најављен споразум о Индивидуално прилагођеном партнерском програму (ИТПП) између Јапана и НАТО-а.

"ИТПП има за циљ да подигне сарадњу Јапана и НАТО-а на нови ниво и укључује четири приоритетне области: нове безбедносне изазове, традиционалне изазове, побољшану сарадњу и промоцију основних вредности", наводи се "Плавој књизи дипломатије".

Јапан жели да задржи удео у нафтним пројектима у Русији

У извештају се додаје да Јапан намерава да задржи учешће у руским пројектима "Сахалин-1" и "Сахалин-2", јер их сматра важним за енергетску безбедност.

"Што се тиче енергетског сектора, јапанска влада спроводи политику постепеног укидања од руских енергетских ресурса, укључујући угаљ и нафту, и делује на начин који минимизира негативан утицај на животе и пословање људи", наводи се у документу.

Међутим, истиче се, да што се тиче пројеката развоја нафте и гаса у Русији, као што су "Сахалин-1" и "Сахалин-2", у светлу обезбеђивања стабилног снабдевања на средњи и дуги рок, Јапан наставља да их сматра важним пројектима у области енергетске безбедности земље и намерава да задржи удео у њима.

У документу се појашњава да ће Токио наставити, у сарадњи са земљама Г7, да води "политику оштрих санкција" према Русији и обуставу владиних пројеката сарадње у економској сфери, започете након Специјалне војне операције.

"Сахалин-2" је један од највећих светских ЛНГ пројеката, којим се снабдева око четири одсто глобалног тржишта.

Директор јапанске компаније "Мицуи енд Ко" Тору Мацуи изјавио је раније да та компанија не планира да се повуче из гасног пројекта "Сахалин-2" на руском Далеком истоку, због значаја стабилног снабдевања енергентима.

"Мицуи" је, заједно са "Мицубишијем", задржао заједнички удео од 22,5 одсто у пројекту, иако су западне компаније, попут британског "Шела", одлучиле да напусте "Сахалин-2" након покретања Специјалне војне операције у Украјини.

image