Русија

НВО коју финансирају ЕУ и Сорош тражи од МКС да ухапси главну уредницу РТ и Медведева

Медведев је захтев ИФХР назвао "потврдом делотворности наших заједничких напора против неонацистичког режима у Кијеву"
НВО коју финансирају ЕУ и Сорош тражи од МКС да ухапси главну уредницу РТ и Медведеваwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Невладина организација Међународна федерација за људска права (ИФХР) коју финансира ЕУ затражила је од Међународног кривичног суда да изда налоге за хапшење неколико проминентних руских медијских личности и званичника, укључујући бившег председника Дмитрија Медведева и главну уредницу РТ Маргариту Симоњан због наводног "говора мржње".

Овај НВО је у саопштењу позвао МКС да истражи шесторо "руских пропагандиста", укључујући Медведева, Симоњан, руског новинара Дмитрија Кисељова, ТВ водитеља Владимира Соловјева, ТВ водитеља Сергеја Мардана и Алексеја Громова, који служи као Први заменик шефа кабинета Председништва.

Као ни САД, Русија не признаје ауторитет МКС.

Међународна федерација за људска права у свом писму МКС тврди да су Медведев, Симоњан, Кисељов, Соловјов и Мардан "играли водећу улогу у ширењу дискриминаторног говора мржње усмереног на Украјинце на основу њихових политичких ставова".

У документу, који је поднет уз неколицину других НВО, укључујући Харковску групу за заштиту људских права, Центар за грађанске слободе и неименован руски НВО, Громов се такође оптужује да је "лично обликовао кључне пропагандне наративе".

ИФХР је такође тврдио да су циљане личности "шириле лажне и искривљене приче", укључујући "приказивање Украјинаца као нациста" и тврдње да је украјинска "државна идеологија мржња према свему што је руско".

Москва је годинама изражавала забринутост због оживљавања нацистичке идеологије у суседној држави, посебно указујући на бројне доказе о нацистичким симболима који користе украјински националисти.

Такође је у више наврата осуђивала оно што је назвала дуготрајном кампањом за искорењивање руског језика из свих сфера живота у Украјини, као и гушењем руског и совјетског културног наслеђа. Званичници у Москви навели су "денацификацију" Украјине као један од главних циљева војне кампање против кијевског режима.

Међународна федерација за људска права се највећим делом финансира грантовима и донацијама.

Њени највећи спонзори током 2022. године су били Француска агенција за развој (6,6 милиона долара), Европска комисија (6,4 милиона долара), Шведска агенција за међународни развој и сарадњу (3,6 милиона долара) и Фондације за отворено друштво Џорџа Сороша (1,1 милион долара).

МКС је прошле године издао налог за хапшење руског председника Владимира Путина и комесара за права детета Марије Лвове-Белове због наводног учешћа у "противправним" депортацијама украјинске деце у Русију.

Москва је саопштила да су деца евакуисана из зоне борбених дејстава зарад њихове безбедности, истичући да на захтев могу бити враћена родитељима или законским старатељима.

Медведев је захтев ИФХР назвао "потврдом делотворности наших заједничких напора против неонацистичког режима у Кијеву".

Он је такође рекао да су такве невладине организације у суштини постале саучесници у украјинским нападима на руске цивиле.

image