Свет

Крвави ритуали, паганизам, нацизам и сатанизам: Шта све крије идеологија батаљона "Азов"?

Озлоглашени украјински батаљон "Азов" привукао је пажњу својом "вером" колико и извештајима о зверствима над народом Донбаса
Крвави ритуали, паганизам, нацизам и сатанизам: Шта све крије идеологија батаљона "Азов"?www.globallookpress.com © Yevhen Kotenko/Keystone Press Agency

"Крвави ритуали", словенски паганизам, германски паганизам (оба, наравно, из неонацистичке перспективе), сатанизам, као и изопачена комбинација свега поменутог – може се наћи у симболима, праксама и бизарном семиотичком бућкуришу ноторног украјинског батаљона "Азов".

Док Кијев прогони православне свештенике Украјинске православне цркве, на телеграму свићу снимци који приказују чланове Азова - наводно словенске пагане - како обављају ритуал одавања почасти својим погинулим члановима уз бакље и ломаче, верујући да ће тако њихове душе отићи у (германску) Валхалу.

Такође, свега неколико месеци након почетка руске војне операције у Украјини, на Јутјуб каналу бившег британског краљевског маринца Криса Трала освануо је снимак под називом: "Батаљон 'Азов' спроводи окултистички крвави пагански ритуал, краљевски маринац реагује" – наслов који би у многим читаоцима (односно гледаоцима) следио крв у жилама.

Снимак приказује неколицину "азоваца" како запевају окупљени око рупе у земљи, један са (ритуално, вероватно) засеченом, крвавом подлактицом, након чега у рупу постављају дрвену статуу древног словенског врховног бога, громовника Перуна.

"Крвави ритуал" збуњује западну јавност

Будући да различити облици неопаганизма (попут осталих нових религијских покрета) често немају јасно дефинисану јединствену догму, традицију, нити развијен систем свештенства које би придржавање догме међу верницима утврдили, веома је лако потчинити, односно извитоперити "веру" интересима неке групе, у овом случају "Азова".

Тако, новинар Сајмон Шустер у својој видео репортажи за "Тајм" још 2019. године указује како неонацистичка идеологија "Азова" већ годинама уназад брине западне експерте за насилни екстремизам.

Шефица међународне сарадње са другим екстремистичким и неонацистичким групама Елена Семенкаја, коју су медији још називали "првом дамом 'Азова'", рекла је Шустеру у истом интервјуу да тај батаљон од 2014. године привлачи "ратне авантуристе" и "момке који верују да су део идеолошког пута који ће спасити будућност Запада и беле расе".

Да је све то потковано неким видом "паганизма" не треба да чуди, будући да су неки од значајнијих оснивача првих германских, али и словенских неопаганских покрета с почетка ХХ века били уједно и присталице онога што ће прерасти у нацистичку идеологију.

Ту везу су, наравно, утврдили немачки нацисти током Другог светског рата - прегршт германских руна који се могао наћи међу симболиком СС дивизија (укључујући ту и дуплирану руну "совило" ("зиг") која представља знак те ноторне паравојне организације) само је један пример – након чега германски и словенски паганизам остају примамљиви неонацистима практично до дан-данас.

Такође није необично да (словенски) неонацисти који користе паганску веру за промовисање своје идеологије позајмљују германске (нацистичке) паганске симболе, што можемо видети и у самом симболу батаљона "Азов".

Иако чланови "Азова" тврде да он представља латинична слова "н" и "и" која треба да значе „национална идеја“, очито је да је у питању нацистички "волфзангел" (Wolfsangel) који су користиле и многе војне, паравојне и цивилне организације Трећег рајха укључујући и СС дивизију "Дас Рајх".

Вреди подсетити да је претходно симбол "Азова" био "црно сунце", такође значајан симбол у нацистичкој "паганској" традицији.

Поред паганизма и сатанизам – јер зашто да не?

Семиотички бућкуриш који чини "веру" "азоваца" обогаћен је и сатанизмом, за шта има доста доказа – један од којих се могао наћи и на грудима команданта једне снајперске јединице Азова.

"Косомолскаја правда", "РИА Новости" и други руски медији су још летос известили о томе како су руске снаге у Мариупољу пронашле сатанистички олтар, са све пропратним симболима, између две бараке у којима су боравили припадници тог батаљона.

Међу екстремистима који су из разних крајева света сарађивали са азовом нашли су се и присталице ноторног сатанистичког "Реда девет углова".

Амерички "Инсајдер" је још 2019. године писао како је бивши редов Џерет Вилијам Смит, иначе присталица идеологије "Реда девет углова" и блиско повезане неонацистичке организације "Атомвафен", који је оптужен за планирање државног удара, намеравао да отпутује у Украјину и придружи се "Азову".

Британски неонациста, бивши члан "Реда" и осуђени терориста могао се у медијима видети у опреми "Азова", док је фински студентски магазин "Јилиопиласлехти" у октобру ове године известио како су се неки од финских припадника "Реда" борили у редовима "азоваца".

Своје "верско" опредељење "азовци" изражавају и скрнављењем хришћанских знамења и забраном верских пракси – чак и када су у питању "колеге" екстремисти.

Виталиј Чорнли, члан проукрајинске паравојне религијске организације Св. Марије која је учествовала у угњетавању цивила у Донбасу и који је првобитно био члан "Азова", рекао је за "Алџазиру" 2015. године како је тај батаљон напустио зато што је "пун пагана", додавши да хришћанским члановима батаљона није било дозвољено да обаве своје дневне молитве.

"Не боримо се само против антируских, већ и антихришћанских сила… Нацизам, паганизам, окултизам и сатанизам су увек ишли руку под руку", изјавио је шеф Републике Крим у септембру ове године.

Прави крвави ритуал

Иако ће снимци који се налазе на почетку текста оставити снажан утисак на већину читалаца, не треба допустити да они засене зверства за која се терете чланови "Азова", а која представљају главни разлог за осуду тог ентитета.

Бивши украјински дипломата Олга Сухаревскаја недавно је писала за "РТ интернешенел" о многим неделима украјинских снага над становништвом Донбаса у периоду од 2014. године, где се неки од најгнуснијих чинова приписују управо Азовцима.

Тако, она указује на исповест бившег заробљеника Азова Павела Каракосова из Маријупоља:

"Мучили су људе као што су то чинили Американци у затвору Гвантанамо – везали би их за даску лицем нагоре, стављали им комад тканине преко главе и поливали водом. Чини ти се као да се давиш. Имао сам мали мождани удар док су ме мучили. Користили су и методу 'маказе': ломили су нам прсте између две железничке шине. Или би забадали игле под нокте."

Михаила Шубина су, након што је одведен у озлоглашену "Библиотеку" "Азова", бацили у јаму пуну лешева, док му је тортура струјним ударом најстрашније искуство које је доживео, пише бивши украјински дипломата.

Документовати све злочине "Азова" би захтевало засебан текст, али је јасно да су извештаји о зверствима припадника Азова далеко страшнији од снимака "крвавог ритуала" или бакљи и ломача, те не би требало дозволити да они засене злочине који се иза њих крију.

image