Русија

Руски министар финансија за РТ: Не радимо на БРИКС валути, већ на независном платном систему (ВИДЕО)

Акценат ће бити на независном платном систему, на који санкције неће моћи да утичу и вршењу обрачуна који ће се заснивати на дигиталној финансијској имовини. Ова дигитална имовина везиваће се за националне валуте држава чланица БРИКС-а, објашњава Антон Силуанов

Санкције су нас подстакле да током ове две године развијемо своју производњу, пронађемо замену за производе које смо увозили и тако отворимо нова радна места и повећамо плату грађанима, рекао је за РТ руски министар финансија Антон Силуанов, на маргинама Међународног економског форума у Санкт Петербургу. 

Министар је поновио да је главни економски циљ Русије да постигне финансијски и технолошки суверенитет, како непријатељске земље, преко санкција, не би могле да утичу на њу.

У том контексту споменуо је и БРИКС, за који је рекао да тежи плаћању у националним валутама, будући да Запад врши притисак не само на руске, већ и на друге финансијске институције у свету.

Данас, према његовим речима, плаћање се у БРИКС-у већ врши у националним валутама и то у 80 одсто случајева. 

Одговор на спољашње притиске БРИКС види у стварању посебног независног платног система, објашњава Силуанов, додајући, пак, да не очекује да ће бити осмишљена посебна БРИКС валута.

Акценат ће, како каже, бити на независном платном систему, на који санкције неће моћи да утичу, и вршењу обрачуна који ће се заснивати на дигиталној финансијској имовини. Ова дигитална имовина везиваће се за националне валуте држава чланица БРИКС-а, објашњава министар.

"А нови систем ће нам омогућити да вршимо плаћања ван банкарског система – без коришћења банака, система за пренос финансијских порука, СВИФТ-а и тако даље", закључује Силуанов.

image